Съветът на ЕС утвърди препоръките за реформи в България за 2012 г.
Съветът на ЕС утвърди препоръките за реформи в България за 2012 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съветът на ЕС утвърди окончателните препоръки по националната програма за реформи на България за 2012 г. и становище по Конвергентната програма на страната за периода 2012-2015 година, предава БТА.

За тази и следващата година се препоръчва нашата страна да продължи стабилната си бюджетна политика за постигането на средносрочната бюджетна цел до 2012 г., като изпълнява предвидената бюджетна стратегия. Препоръчва се също страната ни да гарантира съответствие с целевия показател за разходите, както и да бъде готова да предприеме допълнителни мерки при проява на рисковете в бюджетния сценарий. България следва да положи по-големи усилия за подобряване на качеството на публичните разходи, особено в областта на образованието и здравеопазването, и да изпълнява широкообхватна стратегия за спазване на данъчното законодателство с цел допълнителното увеличаване на данъчните приходи и справяне със сенчестата икономика, пише в документа. Съветът препоръчва още нашата страна да подобри допълнително съдържанието на средносрочната бюджетна рамка и качеството на системата за отчитане.

Следващата препоръка е България да предприеме допълнителни стъпки за намаляване на рисковете за устойчивостта и да подобри адекватността на пенсионната система чрез изравняване на законоустановената пенсионна възраст при мъжете и жените, които са внасяли осигурителни вноски през целия си трудов стаж. Препоръчва се въвеждането на по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност.

България следва да ускори изпълнението на националната инициатива за младежка заетост и да гарантира, че минималните осигурителни прагове не обезсърчават декларирането на труд. Страната ни следва да увеличи усилията за подобряване на работата на обществените служби по заетостта. С цел намаляване на бедността България трябва да подобри ефективността на социалните плащания и достъпа на децата и възрастните хора до качествени социални услуги, както и да изпълнява националната стратегия за приобщаване на ромите.

Препоръчва се страната ни да ускори реформата на съответните правни актове, уреждащи дейността на училищата и висшите училища, и да ускори съпътстващите мерки, като се
съсредоточи върху модернизирането на учебните програми, подобряването на обучението на преподавателите и осигуряването на реален достъп до образование на групите в неравностойно положение. У нас следва да се подобри достъпът до финансиране за новосъздадени предприятия и за малки и средни предприятия, по-специално за тези, които участват в иновационни дейности.

Съветът препоръчва България да положи повече усилия за укрепване на административния капацитет и за реформи за намаляване на бюрокрацията и разходите за спазване на данъчното законодателство, и за събиране на данъци, както и за допълнително подобряване на усвояването на средства от фондовете на ЕС, по-специално в пътния и железопътния транспорт и управлението на водите. Препоръчва се страната ни да подобри качеството и независимостта на съдебната система и да ускори въвеждането на електронно правителство. Друга препоръка е повишаване на публичния административен капацитет в ключовите сектори на транспорта, както и на регулаторните органи.

Сред препоръките е да се гарантира правилното прилагане на законодателството в областта на обществените поръчки и "укрепване" на предотвратяването на нередности с приложение на практика на санкциите, предвидени в Закона за обществените поръчки и в Закона за конфликт на интереси.

В последната точка на документа се препоръчват мерки за премахване на пречките за достъп до пазара, както и договореностите за гарантирана печалба и контрола на цените. Страната ни следва да гарантира независимостта на фирмите, стопанисващи мрежи за пренос и разпределение на електричество, като изгради окончателна пазарна структура, по-специално за енергийните борси и балансиращите пазари. Съветът препоръчва подобряване на връзките на електроенергийните и газовите мрежи, повишаване на енергийната ефективност и на капацитета за справяне с прекъсванията на доставките на енергоносители.