/ / iStock/Getty Images
Сърбия все по-често участва в търговията с дрога и е включена в т.нар. Балкански картел, за който международните полицейски организации твърдят, че се развива. Това пише в свой анализ сръбският вестник „Политика”, озаглавен „Сърбия е пълна с малки „Ескобари”.

Според информация от Министерството на вътрешните работи, през изминалите 2 години в страната са заловени 10 тона дрога – 4 през 2018 г. и повече от 6 през тази, с което 2019 г. е рекордна по отношение на иззети наркотици.

Престрелка между наркокартел и полицията в Мексико взе най-малко 14 жертви

В тази статистика не е включена подготвена за продажба 650 кг марихуана в „Йованица”, както и още почти 4 т наркотични вещества.

Дарко Шарич, наречен „Балканският Ел Чапо“, и Радосав Цвийович, известен като „Новосадският Ескобар” са най-големите дилъри на кокаин в страната.

По отношение на хероина „Политика” пише, че най-голямото количество, заловено през тази година, е 77 кг на стойност около 5 млн. евро. Арестуван е заподозреният като лидер на наркогрупата Младен Новакович Тоцило.

Задържат под стража още четирима от групата за разпространение на наркотици в София

Изданието цитира доклад на Европейския център за проследяването на дрогата и на Европол, в който, освен големите колумбийски и италиански престъпни групи, все по-известни стават свързани с търговията с кокаин групировки от Сърбия и Албания.

Известно е, че сръбските престъпници си сътрудничат добре с мафиотски групи от други страни на бивша Югославия, затова европейската полиция ги описва като „Балкански картел”, пише „Политика”.

Той се състои от криминални групи от Сърбия, Хърватия и Черна гора, които работят добре както помежду си, така и със съседните Албания, България и Италия.

Изданието напомня, че за разлика от идващия от Латинска Америка кокаин, хероинът идва от изток, предимно от Афганистан, а по-малка част от Пакистан, Иран, Източна Турция и държавите от Централна Азия.

Основното трасе за контрабанда на хероин до държавите от ЕС преминава през Турция, България, Албания, Косово и Сърбия. Според „Политика”, след като влезе в Косово, дрогата се пакетира там в по-малки количества, след което се транспортира по-нататък.
 
БГНЕС