Свинският грип е взел над 2800 жертви в света
Свинският грип е взел над 2800 жертви в света / снимка: БГНЕС

Новият грипен вирус A (H1N1) е причинил смъртта на най-малко 2837 души от появата си през март-април тази година. Това съобщи говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Грегъри Хартъл, цитиран от Франс прес.
   
Агенцията отбелязва, че броят на жертвите на свинския грип се е увеличил с 652 в сравнение с последните данни, публикувани от СЗО преди седмица.
   
Нарастването на броя на смъртните случаи се дължи на повишаването на този на заразените хора, а не на мутиране на вируса, подчерта Хартъл, цитиран от БТА.
   
СЗО уточни в комюнике, че 61 процента от сигнализираните случаи на грип в света се дължат на новия вирус. Повече нови случаи са регистрирани в северното полукълбо отколкото в южното, където грипният сезон е към края си.
   
С 2234 жертви, Америка е най-засегнатият от свинския грип континент, като тенденцията е към увеличаване на смъртните случаи в екваториалните и тропическите области в южната му част.
   
СЗО разполага с данни за над 254 хиляди души, заразени със свински грип. Реалният брой обаче би трябвало да е много по-висок, отбелязва Франс прес, тъй като най-засегнатите държави вече не водят систематично статистика.