/ iStock/Getty Images
Номинирането на кандидати за постове в ЕС също вещае сблъсък
Въпреки предстоящото напускане на Великобритания останалите страни членки на Европейския съюз вчера обещаха да останат единни, "колкото и да е трудно", за да се превърне той в по-мощна световна сила след години на вътрешни различия.

 Румънският президент Клаус Йоханис посрещна Бойко Борисов (СНИМКИ)

"Светът не спи", каза германската канцлерка Ангела Меркел на неофициалната среща на върха на ЕС в Румъния и добави: "Трябва да сме иновативни. Трябва да сме силни и единни".
 

 
Gulliver/Getty Images


Планираното напускане на Великобритания ангажира вниманието на блока повече от две години, а срещата на върха бе възможност да се отправи призив към единство и да се препотвърдят фундаменталните принципи на ЕС.
 

 
iStock/Getty Images


Борисов: Всяко изказване на президента е в полза на опозицията

Толкова различни лидери като френския президент Еманюел Макрон, радетел на ЕС, и евроскептичният унгарски премиер Виктор Орбан излязоха със списък от 10 точки с принципи, зад които всички могат да застанат.

ЕС с извънредна среща на върха на 28 май

Макрон отбеляза, че ЕС трябва да говори с един глас и да се изправи пред Китай и САЩ като равен."Разделенията ще са нашата слабост", предупреди френският лидер.
 

ЕП Страсбург
БГНЕСВеликобритания все още формално е член на ЕС, но премиерът Тереза Мей пропусна срещата в Румъния и остана в Лондон, за да се опита да прокара сделката за напускане на ЕС през парламента.

Неприемливо е Доналд Туск да бъде сравняван с Хитлер и Сталин, смята Юнкер

Останалите 27 страни не бяха доволни от протакането на развода с Великобритания. Политическата безизходица около сделката за напускане принуди Мей да моли за отлагане на първоначалната дата за Брекзит на 29 март, която сега е пренесена на 31 октомври.Заради цялото време и усилия, загубени за Брекзит, европейските лидери трябва да се срещат по-често, за да наваксат с други въпроси, каза Меркел.

"Говорихме за необходимостта да станем по-бързи, когато трябва да се вземат решения", каза тя, и допълни: "Затова предложих да се срещаме на всеки два месеца на редовни срещи".

Списъкът от общи ангажименти, които лидерите обещаха да защитават, включваше принципа за върховенство на закона, по-добра отбрана и по-добра защита на работниците.

В рамките на това, което лидерите нарекоха "духът от Сибиу" в общата им декларация, те обещаха да останат единни в глобален план, за да "извлекат най-доброто от новите възможности за търговия и заедно да посрещат глобални проблеми като опазването на околната среда и борбата с климатичните промени".
 

Gulliver/Getty ImagesНо по екологичните въпроси разногласията станаха очевидни.
Макрон похвали подхода на девет страни към климатичните промени, но Меркел и останалите останаха настрана, защото сметнаха, че той се основава твърде много на традиционните енергийни източници."Смятаме курса на залагане на ядрената енергия за изцяло погрешен", каза австрийският канцлер Сабастиан Курц и добави:"Трябва да се борим с климатичните промени, но нито ядрената енергия, нито енергията от централи на въглища са правилният път".

Няма възможност за интернет намеса в изборните резултати

Процесът на номиниране на кандидати за ключовите постове в ЕС в Брюксел също вещае сблъсък. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напускат постовете си по-късно през годината.

Туск призова за специална среща на върха на 28 май, два дни след приключването на евроизборите, за да ускори процедурата и да задвижи разглеждането на кандидатурите.
Марк Рюте е смятан от мнозина за фаворит за поста на Туск, но холандският премиер вчера отрече да е кандидат.

От 10 май ЕС живее на „кредит” на Земята

Юнкер също предстои да напусне поста си през ноември, а замяната му се очаква да бъде по-сложна, защото трябва да се вземат предвид резултатите от евроизборите на 23-26 май.  
 
БТА