/ БГНЕС
Спазени са всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и нашите решения с приетите технически спецификации и условия за машинното гласуване. Това коментира пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев относно жалба, подадена в ЦИК, която оспорва процедурата по избор на изпълнител на машинното гласуване. Жалбата е окомплектована и изпратена към Върховния административен съд (ВАС).
 
"Не би следвало нашето решение да бъде отменено, т.е., то е законосъобразно. Но все пак нека оставим преценката на съда - да реши дали всичко е спазено като процедура или не", уточни Андреев.
 
Жалба срещу избора на доставчик на машините за гласуване постъпи във ВАС

Жалбоподател е "Българските машини за гласуване” ЕООД. Фирмата е била отстранена от състезателната процедура. Делото ще се гледа на 30 април, съобщиха междувременно от ВАС.
 
По думите на Андреев към 30 април договорът все още няма да е подписан. Той е сигурен в процедурата, но чак след като ВАС даде своето становище, тогава може да се сключи договорът. Според него това няма да повлияе на срока за доставяне на машините.

БГНЕС

Андреев отбеляза, че нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на резултатите от хартиените бюлетини няма предаване на данни по интернет. Отчитането на резултатите и целият изборен процес не са подложени на влиянието на интернет средата и възможността от евентуални намеси, категоричен е той.
 
ЦИК определи фирмата за наемането на 3000 машини за евроизборите

Говорителят на ЦИК посочи още, че към момента ЦИК не е сигнализирана от районните избирателни комисия за проблеми с липса на предложения от партии и коалиции за попълване на съставите. Той подчерта, че до последния момент е възможно тези хора да бъдат сменяни в определени ситуации.

"В ЦИК тече процесът на подготовка и обсъждане в работните групи на методическите указания за секционните избирателни комисии. Нашето намерение е максимално скоро да бъдат приети тези методически указания и своевременно да бъдат раздадени на районните избирателни комисии, така че в момента, в който стартира обучението на секционните избирателни комисии, те да имат всички необходими материали. ЦИК смята да използва и онези интерактивни методи чрез нашия обучителен портал, където са качени всички материали с оглед практическото обучение и упражнение. Отделно от това при обучението на районните избирателни комисии ще наблегнем на някои основни моменти в процеса - новостите, които са въведени в изборния процес", обясни още Андреев.