/ Thinkstock/Getty Images
Вестта, че млада журналистка от обществената телевизия Ер Ейч Кей (NHK) е починала от изтощение изобщо не учуди медийните среди в Япония, където манталитетът задачите да бъдат изпълнени, макар и с цената на всичко, води до работа до умопомрачение. Младата жена е работила е починала след като работила 159 часа.
"Мислех, че накрая ще ми се случи нещо такова, тъй като работим като луди, като роби", разказва журналистка от един от големите национални ежедневници.

Условия за стрес: Страх от уволнение, твърде малко работа и ...

"Наистина мислех, че ще умра", доверява тя пред АФП, запазвайки анонимност, и си припомня дните, когато е трябвало да следва министър-председателя и парламентаристи в Токио. Редовно се прибирала в един сутринта, а четири часа по-късно отново трябвало да е на крак.

Най-големите заплахи за психичното здраве на работното място

Журналистката, която сега е на около трийсет години, преди време била от онези ресорни журналисти, които всяка вечер стояли пред домовете на политиците, независимо дали има новина или не. Това е ритуал, наречен "йомавари"- "цяла нощ".

Разкриха кога хората започват да мразят работа си

Няма значение дали вали дъжд или сняг, тя трябвало да бди с часове навън. "Дори с прилепнала по цялото тяло грейка ми беше студено. Не можеш да отидеш до тоалетната. Това е вредно за здравето", казва журналистката и допълва, че е била свидетел как нейни колеги рухват физически и психически.
БТА