Кочериново пожар кола
Кочериново пожар кола / МВР
Насилието обаче бележи спад спрямо предишни години
Стотици автомобили бяха подпалени в цяла Франция в новогодишната нощ. При все това насилието бележи спад спрямо предишни години, особено това срещу полицаи, заяви днес вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от ДПА.

Близо 874 коли са били подпалени, по думите на министъра, което е с почти 450 по-малко от предишната новогодишна нощ. Полицията е задържала 441 души.

Коли бяха подпалени и в Страсбург, град, преживял съпроводени с насилие бунтове в новогодишната нощ преди две години. Най-малко двама полицаи бяха леко ранени от изстреляни към тях фойерверки.

Арести във Франция и Белгия заради кървав обир в Амстердам

Подпалването на автомобили във Франция в новогодишната вечер датира от началото на 90-те години на миналия век, сочи изследване на социологическата агенция И Еф О Пе.

Според изследването коли биват подпалвани главно в по-бедните квартали, поради различни причини, вариращи от лични спорове през гняв срещу политиците до застрахователни измами.

Броят на подпалените коли бе особено висок в новогодишната нощ на 2007 срещу 2008 г., след встъпването в длъжност на президента Никола Саркози, който през 2005 г. беше казал, че иска да изчисти бедняшките квартали като със "стъклочистачка".

Броят на палежите на коли се повиши също в пика на движението на "жълтите жилетки" при управлението на сегашния президент Еманюел Макрон.

Повече от 95 000 полицаи и жандармеристи следяха за спазването на реда в новогодишната нощ във Франция, включително на антиковидните ограничения, съобщи вътрешното министерство.
БТА