/ БГНЕС
Управляващата в Швеция лявоцентристка Шведска социалдемократическа работническа партия и съюзените с нея формации печелят 40,6 на сто от гласовете на парламентарните избори вчера и имат незначителна преднина пред опозиционния десноцентристки блок Алианс, който получава 40,1 процента. Трета е антиимигрантската партия Шведски демократи, сочат първоначалните резултати след преброяване на гласовете в 4800 от общо 6004 избирателни района, предаде Ройтерс. В коалиция със социалдемократите са Партията на зелените и Лявата партия. Социалдемократите се представят най-слабо от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Опозиционният блок Алианс обединява Умерената коалиционна партия, Християндемократическата, Центристката и Либералната партия.

Екзитпол: Двата основни блока в Швеция са с близки резултати на парламентарните избори
 
Националистическата и антиимигрантска партия Шведски социалдемократи се нарежда на трето място със 17,8 на сто от гласовете. Нейният лидер Ими Окесон заяви, че е готов да сътрудничи с други партии и да каже на лидера на Умерената партия "как да управлява страната".
 
Никоя партия няма да получи мнозинство от 175 депутати в 349-членния парламент - Риксдага.

Асошиейтед прес прогнозира, че преговорите за управляваща коалиция могат да продължат седмици или месеци, преди да бъде съставено ново правителство.

парламентарни избори Швеция
БГНЕС

Междувременно шведският премиер социалдемократ Стефан Льовен каза, че ще остане на поста през следващите седмици и призова за сътрудничество между политическите сили, след като вчерашните парламентарни избори не излъчиха ясно мнозинство и поставиха крайната десница в позицията на арбитър в силно фрагментиран политически пейзаж, предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
"Имаме две седмици до откриването на сесията на новия парламент. Ще продължа да работя спокойно като министър-председател, с уважение към избирателите и шведската изборна система", каза Льовен на митинг на неговата партия.
 
дно е сигурно - никой не получи мнозинство. Следователно е естествено да започне сътрудничество между блоковете", продължи той. Тези избори "погребват политиката на блоковете", каза министър-председателят социалдемократ и прикани партиите от десноцентристкия Алианс да проявят морална отговорност.
 
През изминалите четири години Льовен оглавяваше правителство на малцинството на Шведската социалдемократическа работническа партия и Зелените, с подкрепата на Лявата партия в парламента.
БТА