Швейцария знаме
Швейцария знаме / Guliver/Getty Images
Правителството на Швейцария наложи вето върху искане от Дания да ѝ бъде позволено да изпрати в Украйна произведени в Швейцария бронетранспортьори, като посочи за причина за това политиката си за неутралитет, по силата на която тя не доставя оръжия в зони на конфликт, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от швейцарската телевизия "Ес Ар Еф".

Държавният секретариат по икономическите въпроси (ДСИВ) на Швейцария е отхвърлил искането на Дания да ѝ бъде позволено да предостави на Украйна около 20 бронирани машини на пехотата "Пираня III", съобщи телевизията, позовавайки се на потвърждение от самата агенция. ДСИВ засега не е коментирал информацията.

Неутралната Швейцария изисква чужди страни, които закупят швейцарско оръжие, да искат разрешение преди да го реекспортират. През април тя наложи вето върху реекспорта на произведени в Швейцария боеприпаси за противовъздушни танкове, които Германия изпраща в Украйна. Тя също така отказа искане от Полша за оръжия, с които да помогне на съседката си Украйна.

Москва: Военната помощ за Украйна повишава риска от конфронтация със САЩ

Швейцария прекрати практика от миналото и въведе наложените от ЕС санкции, които целят да накажат Русия за инвазията в Украйна, която Москва описва като специална военна операция за разоръжаване и "денацификация" на съседната държава. Но неутралитетът на Швейцария е изправен пред най-сериозното си изпитание от десетилетия на фона на продължаващия дебат в страната как да бъде приложена политиката, която не допусна Швейцария да участва в двете световни войни през 20-ти век.
БТА