Швеция въведе паспортни проверки за пристигащите от Дания
Швеция въведе паспортни проверки за пристигащите от Дания / снимка: БГНЕС, архив

Проверки на самоличността на пътуващите от Дания за Швеция бяха въведени като част от мерките за намаляване на миграционния поток към Швеция, съобщи ДПА.

Пътниците трябва да покажат паспорт или друг вид валиден личен документ, за да им бъде позволено да се качат на влакове, фериботи и автобуси за Швеция. Транспортните компании отговарят за правенето на проверките.

Подобни проверки между двете държави не са практикувани от 50-те години на 20-и век.

Шведите стават все по-негативно настроен към мигрантите

Датската компания оператор на железопътния транспорт ДСБ съобщи, че са въведени 34 контролни пункта на гара Каструп, която обслужва летището в Копенхаген и която е последна спирка преди шведската граница. Тя предупреди за възможни закъснения на влакове.

Проверките се правят, когато пътниците се прекачат на влаковете, които продължават по моста Йоресунд, свързващ Швеция с Дания.

ООН: Бежанците са жертва на терористите

Шведската телевизия съобщи, че в първите седем часа от влизането в сила на мярката (снощи в полунощ) на гара Каструп са били спрени седем пътници, сред които четирима афганистанци без лични карти. Те били върнати на централната гара в Копенхаген.

Европа не може да приеме толкова много бежанци

Хора, които пътуват всеки ден по този маршрут, за да отидат на работа, негодуват, защото пътуването им се удължава. Шведската министърка за инфраструктурата Ана Йохансон каза, че е наясно за възможните закъснения и за неудобството, което изпитват хората, които живеят от едната страна на границата, а работят от другата, но допълни, че мерките са необходими.

В началото на декември и властите в Норвегия, която не влиза в ЕС, но е част от шенгенското пространство, върнаха граничния контрол.Проверката на документите се извършва на идващите в Норвегия с фериботите от Дания, Германия и Швеция и на най-важните пунктове от норвежко-шведската сухопътна граница.

Норвегия не е част от ЕС, но е страна по Шенгенското споразумение и многократно е изразявала пред ЕС своята загриженост от настоящата ситуация в Европа с мигрантите.

Източник: БТА, БГНЕС