/ Thinkstockphotos
Серия от шест земетресения с магнитуд между 5 и 5,6 бяха регистрирани днес на границата между Иран и Ирак, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоват на американския геофизичен институт.
Пет от трусовете са били в района на иракския град Мандали, а един е бил в района на Мехран в Западен Иран. Първият трус е бил в 06,59 ч. по Гринуич. Следващите са станали по един на почти всеки час.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, цитирани от ТАСС, епицентърът на първото земетресение е бил на 136 км източно от Багдад и на 60 км западно от иранския град Илам. Огнището е било на дълбочина 10 км.

Най-малко 8 ранени при силно земетресение в Иран

Трусовете бяха усетени в иракската столица Багдад, предадоха Ройтерс и АП. Агенциите припомнят, че на 12 ноември на границата между Иран и Ирак, станаха два труса с магнитуд 7,2 и 7,3. Тогава в Иран загинаха най-малко 530 души, а ранените бяха стотици.

Трагичната 2017-а: година на разрушения, отчаяние и пълна катастрофа

В Ирак загинаха 9 души, а ранените бяха 550. Разрушени бяха изцяло 12 000 сгради в Иран и още толкова - съществено повредени. Иран е разположен върху големи разломи и през 2003 г. земетресение с магнитуд 6,6 в историческия град Бан отне живота на 26 000 души.
БТА