Семейството на Кадафи обвини НАТО във военно престъпление
Семейството на Кадафи обвини НАТО във военно престъпление / снимки: Reuters, архив

Семейството на мъртвия либийски лидер Муамар Кадафи възнамерява да подаде жалба срещу НАТО в Международния наказателен съд, твърдейки, че алиансът е извършил военно престъпление с убийството на бившия лидер, съобщи френският адвокат на семейство Кадафи Марсел Секалди, цитиран от ДПА. В интервю за френското радио Европа 1 Секалди обвини НАТО за убийството на Кадафи на 20 октомври.

"Хеликоптери на НАТО са бомбардирали автоколоната, с която той се е движил. Колоната не е представлявала опасност за цивилното население. Следователно това бе планирано от НАТО убийство", каза той. Въздушните удари не са причинили смъртта на Кадафи, а само са ранили бившия лидер, който по-късно бе довършен от силите на Преходния национален съвет, твърди адвокатът.

Кадафи бе застрелян в четвъртък миналата седмица, след като бе заловен от сили на ПНС, докато се опитваше да избяга от родния си град Сирт. Залавянето му бе улеснено от въздушни удари на НАТО, които превърнаха колите от конвоя в тлеещи останки. Кадафи и някои от хората му потърсиха укритие в отточни тръби, откъдето силите на ПНС го извадиха. ПНС обяви, че Кадафи е загинал от раните си, след като получил куршум в главата по време на престрелка малко след залавянето му. Но видеозаписи, на които се вижда, че Кадафи е жив, замаян и окървавен малко след залавянето му, подхраниха слуховете, че той е бил набързо екзекутиран.

Семейството на Кадафи обвини НАТО във военно престъпление
netinfo

Силите на либийския Преходен национален съвет (ПНС) откриха химически оръжия в Либия, съобщи представител на движението, което свали Муамар Кадафи, цитиран от Ройтерс. Оръжията са охранявани. "Те са от ерата на Кадафи и ще бъдат охранявани до момента, когато могат да бъдат предадени", уточни представителят на ПНС на среща в Катар между съвета и представители на НАТО.

Председателят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил, който пристигна в Доха за участие в заседание на представители от държавите, поели военни ангажименти в Либия, заяви, че ПНС би искал операцията на алианса да продължи поне до края на годината, предаде Франс прес.

"Сега, когато извоювахме победата, либийският народ се надява НАТО да продължи операциите си най-малкото до края на годината", каза Джалил при откриването на среща с началниците на генералните щабове от страните, ангажирани военно в Либия.

Той подчерта, че молбата му цели по-специално "да се осигури защита на границите, за да бъде възпрепятстван притокът на оръжия от съседни страни" и "да бъдат защитени либийците, застрашени от избягали в съседни страни остатъци от режима на Кадафи". Три дни преди срещата в Доха Преходният национален съвет обяви Либия за напълно освободена след смъртта на Муамар Кадафи, посочва агенцията. Министърът на петрола и финансите Али Тархуни в преходното правителство обяви, че новите либийски власти биха желали мисията на НАТО в Либия да бъде продължена "най-малко с още един месец".

От своя страна НАТО отложи вземането на решение за приключване на военновъздушната операция в Либия и продължава консултациите с ООН и временното либийско правителство, предаде Асошиейтед прес. Миналата седмица алиансът обяви предварителен план за постепенно спиране на мисията на 31 октомври, предава БТА. Очакваше се Северноатлантическият съвет официално да оповести това решение.

Семейството на Кадафи обвини НАТО във военно престъпление
netinfo

Междувременно продължават въздушните патрули в Либия, защото някои членове на НАТО се тревожат, че бързо приключване на седеммесечната операция може да доведе до възобновяване на насилието. Говорителката Кармен Ромеро каза, че генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен продължава консултациите с ООН и Преходния национален съвет на Либия.

"Северноатлантическият съвет ще се срещне с партньори в петък, за да обсъди нашата мисия в Либия и да вземе официално решение", заяви тя, като добави, че се водят консултации в Съвета за сигурност на ООН. Американският министър на отбраната Лион Панета каза, че някои либийски лидери са призовали НАТО да продължи мисията си "на този етап, докато те се опитват да установят някакво ново управление".

Същевремнно участниците във военната коалиция, която се бореше срещу режима на Муамар Кадафи, ще продължи да оказва военно-техническо съдействие на Либия. Това съобщи началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Катар генерал Хамад бин Али ал Атия, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му става въпрос за подготовка на кадри и обучение на новата либийска армия, съдействие за поддържане на сигурността в цялата страна и охрана на границите. Атия направи това изявление на съвещание на началниците на генералните щабове на редица арабски страна и НАТО, което се състоя в Доха. Според него партньорството на съюзниците в оказване на помощ на либийците ще продължи.

Атия призна, че катарски военни специалисти са участвали в конфликта на страната на бунтовниците. "Това бе необходимо, защото цивилното население взе оръжие в ръцете си. Стотици катарски войници бяха разположени в различни райони на Либия и обучаваха хората как да боравят с оръжието", каза той. Катарските военнослужещи помогнали за поддържане на връзката с командването на НАТО от райони на бойни действия. Председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул Джалил каза на срещата в Доха, че Катар е бил важен сътрудник във всички битки, които бунтовниците са водили. Той призна, че катарски офицери са планирали военни операции и благодарение на тях отрядите на ПНС са освобождавали един след друг градовете до падането на Триполи през август.

Семейството на Кадафи обвини НАТО във военно престъпление
netinfo