Учените разполагат с доста начини за разпознаване на потенциални изригвания на вулкани.

Въпреки това те не винаги успяват да предвидят тези събития. Затова постоянно се работи по нови методи, които да увеличат прецизността на прогнозите, а една от новите разработки на НАСА разчита на помощта на сателити, които да засичат много ранни признаци на вулканична активност.

За тестовете са използвани сателитите Terra и Aqua, които правят по две обиколки на Земята на ден и осигуряват пълно глобално наблюдение.

Русия изстреля ракета с 38 спътника от 18 страни (ВИДЕО)

Учените са използвали събраните от тях данни, за да анализират евентуални промени във вулканичните зони преди тяхното изригване. Проверени са пет изригвания от 2002 г. насам. Данните показват, че при всички тях температурата в района на вулкана е започнала да се покачва с 1 градус или дори по-малко.

Учените разполагат с доста начини за разпознаване на потенциални изригвания на вулкани. Въпреки това те не винаги успяват да предвидят тези събития. Затова постоянно се работи по нови методи, които да увеличат прецизността на прогнозите, а една от новите разработки на НАСА разчита на помощта на сателити, които да засичат много ранни признаци на вулканична активност.

За тестовете са използвани сателитите Terra и Aqua, които правят по две обиколки на Земята на ден и осигуряват пълно глобално наблюдение. Учените са използвали събраните от тях данни, за да анализират евентуални промени във вулканичните зони преди тяхното изригване.

Проверени са пет изригвания от 2002 г. насам. Данните показват, че при всички тях температурата в района на вулкана е започнала да се покачва с 1 градус или дори по-малко.
nova.bg