/ Thinkstock/Getty Images
Американските власти повдигнаха обвинения срещу 12 служители на руското военно разузнаване заради хакерски действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на американското министерство на правосъдието.

Обвиненията бяха обявени от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстейн като част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална координация между предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп и Русия.

Руснаците са обвинени, че са извършили хакерски действия срещу компютърните мрежи на Демократическата партия и кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън през 2016 г.

Тръмп увери, че е готов за срещата си с Путин
 
Розенстейн каза на пресконференция, че "поименно са повдигнати обвинения срещу 12 руски военни служители за заговор за намеса в президентските избори през 2016 г." По думите му "всички 12 обвиняеми са членове на Главното разузнавателно управление на руските въоръжени сили".
 
Розенстейн каза, че е информирал Тръмп за повдигнатите обвинения.

"Интернет позволява на чуждестранни неприятели да нападат американците по нови и неочаквани начини", заяви той.

"Свободните и честни избори са оспорвани и винаги ще има неприятели, които се стремят да изострят вътрешните различия и се опитват да ни объркат, разделят и покорят", каза Розенстейн.

Според него няма данни, че хакерските действия са оказали влияние върху преброяването на гласовете или че американци съзнателно са били в контакт с някой от руските разузнавачи.
 
Обвиненията бяха повдигнати три дни преди Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

Междувременно руското външно министерство заяви, че няма доказателства обвинените от САЩ 12 души да са свързани с руското военно разузнаване или да са проникнали в компютри на Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.
 
Руското външно министерство заяви, че това обвинение цели да развали атмосферата преди срещата на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в понеделник в Хелзинки.
 
"Целта очевидно е да се влоши атмосферата преди руско-американската среща на върха. Влиятелни политически сили в САЩ се противопоставят на нормализацията на отношенията между страните ни и вече две години фабрикуват откровени клевети", заяви руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Страните от Г-7 ще си сътрудничат срещу вредни намеси в избори
 
Русия никога не се е месила и не възнамерява да се меси в предизборните кампании в САЩ, заяви външнополитическият съветник на руския президент Владимир Путин, Юрий Ушаков по повод сигналите, че американската страна ще повдигне тази тема на срещата в Хелзинки.
 
Това е особено важно да се подчертае на фона на "шумотевицата, която се надига с наближаването на междинните избори" за Конгрес на САЩ през ноември т.г., отбеляза Ушаков.
 
Кремъл се надява, че САЩ ще проявят политическа воля за започване на нормализация на отношенията с Русия, заяви в интервю за телевизия РТ говорителят на Путин Дмитрий Песков.
 
На срещата на върха в Хелзинки "ще бъдат съпоставени позициите, ще бъдат взаимно изяснени позициите, за да се потвърдят или разсеят взаимните опасения по редица въпроси", каза Песков и отбеляза, че влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва не е станало по инициатива на Русия.
БТА