/ БГНЕС
Тръмп и Макрон видяха напредък в преговорите си по търговията и някои други теми
Лидерите от Г-7 ще споделят информация помежду си и ще работят с интернет доставчици и социални медии за осуетяване на външна намеса в избори в страните им, се казва в проектодокумент на срещата на върха на групата в Канада, предаде Ройтерс. Освен това САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия ще осигурят прозрачност на финансирането на политическите си партии и на политическите реклами, особено в предизборни кампании.

Европейците не одобряват идеята за връщане на Русия в Г-7
 
В текста изглежда се имат предвид твърденията на САЩ и някои страни от ЕС, че Русия се е намесвала в техни избори. Москва отрича да е правила това.
 
Междувременно президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп обявиха напредък в преговорите си по търговията и други теми на втората си двустранна среща по време на срещата на върха на Г-7 в Канада, без обаче да споменават сближаване на позициите по митата върху стоманата и алуминия, предадоха Франс прес и ДПА.

Страните от Г-7 ще си сътрудничат срещу вредни намеси в избори
БГНЕС


"Започнахме да обсъждаме актуални теми като търговията и това позволи да се разсеят много евентуални недоразумения. Има воля да работим, да напредваме заедно", заяви Макрон в началото на срещата си с Тръмп. "Нещата на тази среща на върха на Г-7 бележат напредък", отбеляза френският президент. Той добави, че разговорите на форума са откровени, но забелязва "готовност от всички да се постигне споразумение и да има подход, който да е печеливш за всички".
 
След края на първата работна сесия на срещата на върха на Г-7 френски официален представител заяви, че ЕС и САЩ ще започнат експертни разговори по търговията до две седмици, отбелязва Ройтерс. Белият дом съобщи, че двамата президенти са обсъдили търговията, Иран и предстоящата среща на върха на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.

Страните от Г-7 ще си сътрудничат срещу вредни намеси в избори
БГНЕС

БТА