Саркози искал да продаде ядрен реактор на Кадафи
Саркози искал да продаде ядрен реактор на Кадафи / снимка: Reuters, архив

Бившата шефка на контролираната от френската държава ядрена компания Арева (Areva) обвини президента Никола Саркози, че е искал да продаде ядрен реактор на бившия либийски лидер Муамар Кадафи поне до лятото на 2010 г., предаде Ройтерс.

Кадафи, който управляваше Либия в продължение на 42 години, бе свален и убит през октомври от подкрепени от НАТО бунтовници. Френските бойни самолети изиграха важна роля във въздушните удари на алианса.

Бившият изпълнителен директор на Арева Ан Ловержон заяви в интервю, публикувано в сайта на седмичника "Експрес", че през юли 2007 г. Саркози предложил да се продаде ядрен реактор на правителството на Кадафи за обезсоляване на морска вода. Ловержон посочва, че енергично се е противопоставила на предложението. "Държавата, за която се предполагаше, че е отговорна, подкрепяше тази лудост. Представете си как биха изглеждали нещата сега, ако го бяхме направили", казва тя.

Ловержон добавя, че е имала друга среща по този въпрос със съветник на Саркози и шефа на държавната енергийна компания Електрисите дьо Франс през 2010 г., предава БТА. Ловержон бе уволнена през юни м.г. след 10 години начело на Арева, която е водещият световен производител на ядрени реактори. Тя упрекна Саркози, че създал кланова система във френската ядрена мрежа.

"Тази система защитаваше идеята за продажба на ядрени оборудвания от нисък клас в чужбина и предлагаше да прехвърлим интелектуалната си собственост на китайците и да продаваме ядрени устройства в страни, където това не бе разумно", заявява Ловержон.

Тя посочва, че Саркози й предложил пост в правителството си след като бил избран за президент през 2007 г., но тя отказала.