Руски правозащитници отказват да работят с Владимир Путин
Руски правозащитници отказват да работят с Владимир Путин / netinfo

Няколко руски правозащитници обявиха, че смятат да напуснат президентския Съвет по правата на човека, тъй като не желаят да работят с Владимир Путин, който на 7 май встъпва в длъжност като президент, предаде Франс прес.

Не искам да работя с новия президент Путин, тъй като намирам за отвратителен начина, по който стана президент и отричането на изборните измами на президентския вот на 4 март, заяви пред радио "Ехото на Москва" Светлана Ганушкина от неправителствената организация "Мемориал".

В същия дух се изказа независимият политически анализатор Дмитрий Орешкин. За мен Путин не е легитимен президент. Няма да мога да работя в съвета (му), каза Орешкин, цитиран от в. "Ведомости".

Директорката на руския клон на организацията "Трансперънси интернешънъл" Елена Памфилова на свой ред заяви, че не иска да има нищо общо с управляващия екип след встъпването в длъжност на Путин, допълва БТА. В този съвет ме покани президентът Медведев, който от 7 май вече няма да е държавен глава. Той поне положи усилия да не задуши гражданското общество, каза тя.

Председателят на съвета Михаил Федотов отбеляза, че всичко ще зависи от подхода, който ще възприеме Путин. Ако новоизбраният президент Путин има нужда от съвета в сегашния му вид, ще можем да работим много ефикасно. Ако обаче му трябва Съвет, функциониращ на принципа "както Ви е угодно", аз няма да участвам в него, каза на пресконференция Федотов.

Според руския печат след встъпването в длъжност на Путин създаденият през 1993 година 38-членен консултативен орган може да се лиши от десетина съветници.