/ iStock/Getty Images
Пристъпването към интензивни военни учения показва, че НАТО целенасочено се подготвя за мащабен военен конфликт, заяви Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, цитиран от "Красная звезда".

Герасимов, изказвайки се на брифинг пред военни аташета на чужди държави, припомни, че в доктрината на Брюксел Русия е със статут на противник, а по време на срещата на върха в НАТО през декември бе заявено, че скоростта на прехвърляне на силите към "източния фланг" на съюза е нараснала значително.

Йенс Столтенберг: НАТО е изправена пред най-сложната обстановка в сигурността в историята си

Според ръководителя на Генералния щаб, от 2016 г. членовете на НАТО са увеличили разходите за отбрана с общо 130 милиарда долара, а до 2024 г. се предвижда увеличение на тази цифра с 400 милиарда долара. Освен това, за да се гарантира господство в космическото пространство, на срещата на върха беше решено да се признае космическото пространство като отделна сфера на военни действия, наравно със земя, въздух, море и киберпространство.

"Продължава работата по разполагането на американски компоненти за противоракетна отбрана в Европа. В балтийските страни и Полша, Черно и Балтийско море военната активност се засилва, военните учения на блока се увеличават. Техните сценарии показват целенасочена подготовка на НАТО за ангажиране на силите й в мащабен военен конфликт", добави Герасимов.

Руският посланик: България не е заплаха за нас, вие сте ни донесли азбуката

В същото време ръководителят на Генералния щаб изрази увереност в необходимостта от продължаване на диалога с алианса, за да се намалят рисковете от опасни военни инциденти.

Той припомни, че на фона на нарастващата активност на НАТО, западните съюзници едновременно с това насърчават тезата за така наречената „руска военна заплаха“.
"Всяка стъпка на Русия в областта на осигуряване на нейната военна сигурност, всяко планирано и прозрачно събитие за изграждане на армия и флот, всяко учение се представя от западни пропагандисти и фалшиви медии като „заплаха за мира", отбеляза Герасимов.

Борисов: Работя активно за отбрана, но и за „Турски поток“ и „Белене“ (ВИДЕО)

Според генерала действията на алианса увеличават напрежението и намаляват нивото на сигурност по линията на отношения Русия-НАТО.

"Намаляването на рисковете от опасни военни инциденти трябва да остане най-важната област на диалог между Русия, от една страна, и САЩ и НАТО, от друга. Необходимо е да се възобнови сътрудничеството между Русия и НАТО, за да се разрешат натрупаните проблемни въпроси", каза той. 
БГНЕС