Русия отмени статута на Чечения като зона за антитерористични операции
Русия отмени статута на Чечения като зона за антитерористични операции / снимки: БГНЕС

Русия отмени статута на Чечения като зона, в която се извършват антитерористични операции, който й позволяваше да налага военни ограничения в страната през последните 10 години, предадоха световните агенции. Националният антитерористичен комитет (НАК) внесе изменения в организацията на антитерористичната дейност на територията на южната руска република по разпореждане на президента Дмитрий Медведев, съобщи ИТАР-ТАСС. "Председателят на комитета Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност, отменя от 0 ч. на 16 април заповедта, обявяваща територията на републиката за зона на антитерористични операции", се казва в съобщението на НАК. От момента на обезсилването на заповедта мерките за борба с тероризма на територията на Чечения ще се осъществяват съгласно общия ред, действащ в останалите региони на Руската федерация, посочва ИТАР-ТАСС.

   

Ограниченията под формата на полицейски час, пътни блокади и арести бяха наложени в Чечения през 1999 г., когато Русия изпрати военен контингент в региона, за да сложи край на краткотрайната независимост на републиката, извоювана в продължителна война, отбелязва Ройтерс.

 

Опонентите на Кремъл смятат, че специалният режим, по силата на който беше ограничен достъпът на журналисти в страната, е прикривал явни нарушения на човешките права в региона.

 

Чеченският президент Рамзан Кадиров, заяви, че отмяната на операцията ще затвори трудна страница от историята на републиката. През последните 10 години чеченското проруско правителство начело с президента Кадиров, задуши  бунтовническа съпротива в страната. По думите на Кадиров Чечения днес е стабилна и регионът е преодолял насилието, което отне живота на десетки хиляди души от избухването на войната за независимост през 1994 г.

   

Кадиров, който се ползва с подкрепата на Кремъл и руските медии, се стремеше да облекчи ограниченията и да отслаби руския контрол в региона, посочва Ройтерс. Русия изтегли по-голямата част от контингента си от Чечения, но десетки хиляди полицаи от други руски региони и голям брой отряди на специалните служби все още патрулират в страната. Чечения е най-бедният руски регион, който изцяло зависи от подаянията от федералния бюджет, отбелязва агенцията.

   

Отмяната на полувоенния режим в страната ще доведе до изтеглянето на близо 20

Русия отмени статута на Чечения като зона за антитерористични операции
netinfo
000 руски войници от територията на Чечения, съобщиха руските медии.

   

Представители на руското министерство на вътрешните работи, цитирани от ИТАР-ТАСС, заявиха, че с края на операцията ще бъдат реализирани комплексни мероприятия по изпълнението на решението на НАК. От министерството обаче не уточниха в какъв срок руския контингент ще се изтегли от Чечения. "В зависимост от поставените задачи числеността на контингента се променяше, но достигаше средно около 20 000 военнослужещи", заяви източник от министерството, който подчерта, че тази групировка на руските Вътрешни войски е разположена в Чечения временно. "В Чечения беше изпратена 46-а бригада с оперативно назначение на Вътрешните войски, както и 42-а мотострелкова дивизия на министерството на отбраната. Те са разположени в страната постоянно, както във всеки друг субект на Руската федерация, и решението за прекратяването на антитерористичната операция не ги касае", каза източникът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Денят 16 април ще бъде обявен за национален празник в Чечения, заяви Рамзан Кадиров.

 

Русия обяви от  днес край на антитерористичната операция в Чечения. Малката кавказка република се опита да получи независимост от Москва след разпадането на Съветския съюз, което доведе до две войни през 90-те години на миналия век. Франс прес представя по този повод хронология на конфликта в Чечения:

   

27 октомври 1991 г. бившият генерал от съветските военновъздушни сили Джохар Дудаев е избран за президент на Чечено-ингушката автономна руска република. На 4 ноември: Дудаев обявява едностранно независимостта на Чечения, която се отделя от Ингушетия. Руските власти обявяват извънредно положение.

   

На 8 декември 1993 г. руският президент Борис Елцин издава заповед за пълна блокада на Чечения.

   

11 декември 1994 г. руските федерални войски навлизат в Чечения.

   

19 януари 1995 г. след интензивни бомбардировки на чеченската столица Грозни, руските сили превземат от сепаратистите президентския дворец.

   

21 април 1996 г. Джохар Дудаев е убит при бомбардировка. На 6 август Чеченските сепаратисти си връщат Грозни. На 31 август руският генерал Александър Лебед и лидерът на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов подписват споразумение, което слага край на войната. На 23 ноември: Начало на изтеглянето на руските войски, което приключва на 5 януари 1997 г.

 

27 януари 1997 г. Аслан Масхадов е избран за президент на Чечения.

   

1 октомври 1999 г. след въоръжен набег на чеченски бойци, водени от полевия командир Шамил Басаев, в съседната руска република Дагестан през август 1998 г., руските войски влизат в Чечения, за да "елиминират" ислямистите, обвинени за серия от атентати в Русия, при която са убити 293 души.

 

Русия отмени статута на Чечения като зона за антитерористични операции
netinfo
6 февруари 2000 г. руските войски превземат Грозни. На 8 юни руският президент Владимир Путин назначава Ахмад Кадиров, който е бил съюзник на сепаратистите през първата война в Чечения, за ръководител на проруските власти в републиката.

 

23-26 октомври 2002 г. група чеченски бойци взима за заложници около 800 души в театър "Дубровка" в Москва. При щурма на руските специални части загиват 129 души от пленниците, по-голямата част от които се задушават от използвания при операцията газ.

 

23 март2003 г. Москва и Грозни обявяват, че на произведения в Чечения референдум гражданите на републиката са казали "да" на "неотменимата" принадлежност на Чечения към Русия. На 5 октомври Ахмад Кадиров печели изключително оспорваните президентски избори.

 

9 май 2004 г. Ахмад Кадиров е убит в Грозни при бомбен атентат, отговорност за който поема Шамил Басаев. На 1-3 септември около 1300 души са взети за заложници в училище в град Беслан, в руската кавказка република Северна Осетия, от група, състояща се от 31 чеченски бойци. Най-малко 339 души са убити, без да се броят похитителите, след щурм на руските специални части.

 

8 март 2005 г. Аслан Масхадов е убит от специалните части на руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

 

4 март 2006 г. синът на Ахмад Кадиров Рамзан Кадиров е назначен за премиер на проруското чеченско правителство. На 10 юли е убит Шамил Басаев.

 

2 март 2007 г. на 30-годишна възраст Рамзан Кадиров става президент на Чечения.

 

16 април 2009 г. Русия слага край на антитерористичната си операция в Чечения.