/ iStock/Getty Images
Русия изпрати на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш информация за удар по територията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) от Въоръжените сили на Украйна. Това написа в петък в Twitter заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС. "Изпратихме подробна информация на генералния секретар на ООН за тази груба провокация ", написа на английски дипломатът. „Време е ООН да назове нещата с истинските им имена“, каза той.
 
В петък въоръжените сили на Украйна нанесоха два удара по територията на АЕЦ. Според военно-цивилната администрация на Запорожка област в резултат на обстрела няма жертви, но в близост до атомната електроцентрала е избухнал пожар. Според руското министерството на отбраната украинските части са изстреляли 20 броя 152-милиметрови снаряда по територията на АЕЦ и град Енергодар. Пожар от газов факел е възникнал във водородната станция на централата, пожарът е потушен незабавно от службите за спешна помощ. В резултат на обстрела в Енергодар има частична липса на ток и вода, а генерираната мощност на енергоблока в атомната централа е намалена. Министерството на отбраната на Руската федерация определи атаките срещу АЕЦ "АЕЦ" като "актове на ядрен тероризъм" и подчерта, че в случай на нови провокации отговорността за прекъсване на работата на съоръжението е изцяло на властите в Киев.

САЩ обвиниха Русия, че използва украинска АЕЦ за щит

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски бе обвинил Русия за обстрела на централата и заяви, че тя извършва актове на "ядрен тероризъм".

"Днес окупаторите създадоха още една изключително рискова ситуация за цяла Европа: те нанесоха два удара по Запорожската атомна електроцентрала. Всяка бомбардировка на този обект е безсрамно престъпление, акт на терор", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Русия трябва да поеме отговорност за самия факт на създаване на заплаха за ядрена централа. Това е и аргумент в полза на прилагането на строги санкции срещу цялата руска ядрена индустрия - от (руската държавна ядрена компания) "Росатом" до всички свързани с нея компании и физически лица", посочи той.
БГНЕС