Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ / БТА
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) "работи активно" за организирането на посещение в Запорожката АЕЦ, на което Украйна отново се противопостави днес, тъй като централата се намира на окупирана от Русия територия, предаде Франс прес.

"Не става дума дали искаме или имаме желание да осъществим тази мисия, това е задължение както от страна на Украйна, така и от страна на МААЕ, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси пред Управителния съвет на агенцията, който се събра тази седмица в централата ѝ във Виена.

По думите му "сегашната ситуация е нетърпима", тъй като работата по поддръжката на основни функции на централата постоянно се отлага, а жизненоважно оборудване не се доставя и така нараства рискът от инциденти.

Ръководителят на МААЕ изрази също "силно безпокойство от изключително стресиращите условия на работа" в централата, на които е подложен украинският ѝ персонал.
"Затова експертите на МААЕ трябва да отидат" на място, отбеляза Гроси и уточни, че "работи активно за уреждане на подобна мисия".

Киев повтори противопоставянето си на подобно посещение, което би "легитимирало в очите на международната общност окупацията" на централата от руските сили, написа в Телеграм украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом".
БТА