Рекордна вълна от избиратели в САЩ
Рекордна вълна от избиратели в САЩ / netinfo

Дребни проблеми при гласуването се появиха в редица райони на САЩ, заради огромна избирателна активност след започването на гласуването в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

В някои секции на Ню Джърси избирателите използваха хартиени бюлетини заради проблеми с машините за електронно гласуване. В Ню Йорк мнозина се наредили пред избирателните секции още в 4 ч. сутринта местно време, за да избегнат опашките, което накара някои медии погрешно да съобщят, че секциите не били отворени навреме. Предпочитам да седя час и половина в началото на опашката, отколкото три часа в края й, заяви чернокож избирател в Пенсилвания.

В главния град на Вирджиния – Ричмънд, стотици хора обградили библиотека, където имало избирателна секция още в 6 ч. сутринта, когато трябвало да започне гласуването. Опашката продължила да нараства още 25 минути, защото библиотекарят, който имал ключ за избирателната секция, просто се успал.

В Охайо съобщиха, че избирателните секции се борят с обичайни спънки, като заклещване на хартията на избирателните машини, на която се регистрират резултатите, но няма сериозни проблеми.

Изключително висока избирателна активност се наблюдава във Вирджиния, Джорджия, Колорадо, Ню Джърси, Ню Йорк и Флорида.

В Съединените щати не гласуват днес само за нов президент и за Конгрес. В 11 щата се произвеждат избори за губернатор, в 44 - за нов състав на местните законодателни събрания, а са свикани и над 150 референдума по социални въпроси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Губернаторските избори са смятани за прелюдия към 2010 г., когато ще бъдат сменени губернаторите на 4 на всеки 5 щата. В момента Демократическата партия има 28 губернатори, а Републиканската - 22.

Очаква се демократите да спечелят вакантното губернаторско място в Мисури. Републиканците се надяват да победят в очертаващите се като оспорвани надпревари в Северна Каролина и (северозападния щат) Вашингтон - два щата, чиито губернатори са демократи.

На изборите за щатски законодателни събрания републиканците съзират шанс да си върнат контрола на няколко места. Демократите се надяват ентусиазмът в надпреварата за Белия дом да увеличи шансовете им и в тези избори, като те имат изгледи за успех дори в Тексас - родният щат на президента републиканец Джордж Буш. В над 10 щата силите изглеждат толкова изравнени, че еднопартийният контрол над местното законодателно събрание е поставен на карта, съобщава БТА.

В момента демократите доминират в 23 щатски законодателни събрания и по този показател партията е в най-силната си позиция от над 10 години. Републиканците контролират 14, 12 са разделени, а законодателното събрание на Небраска е безпартийно.

В САЩ днес се произвеждат и 153 референдума по различни социални въпроси като хомосексуалните бракове, абортите и евтаназията. От най-голямо значение изглежда допитването в Калифорния дали да бъде приета поправка в конституцията на най-големия американски щат, с която правото на брак да бъде ограничено до хетеросексуалните двойки. Резултатът от референдума, който изглежда неясен, ще има важни последици за позициите по въпроса на 47-те щата, които в момента не разрешават хомосексуалните бракове.

И двамата основни претенденти на президентските избори - демократът Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн, са против хомосексуалните бракове. За разлика от Маккейн, Обама обаче е против и предлаганата поправка в калифорнийската конституция, и се обявява за разширяване на правата на еднополовите двойки.