От германските проби на Навални руските служби ще се поучат как да не оставят следи от отрова, опасяват се в Берлин
От германските проби на Навални руските служби ще се поучат как да не оставят следи от отрова, опасяват се в Берлин / IStock
Германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung се опита да анализира защо не е постигнат напредък в разследването на този случай след привеждането на Алексей Навални в берлинската клиника „Шарите“. Всъщност няма действително разследване като такова, пише руският вестник “Независимая газета“. По чисто законови причини.

Русия отрича самия факт на отравянето и изисква доказателства. Вестникът смята, че Западът отказва да ги представи, тъй като се опасява от разкриването на методи и механизъм за откриване на следи. Което пък, според тях, ще позволи на Кремъл да подобри метода на отравяне. Засега германската страна не е готова нито да прехвърли резултатите от анализите на тъканите на Навални в Русия, нито да приеме руски следователи в Германия.

Изданието напомня, че Навални беше приведен в Шарите със специален полет с частен самолет на 22 август. А транспортирането и последващото му лечение в Германия са платени от редица частни фондове, включително семейния фонд на основателя на VimpelCom Борис Зимин.

След пристигането му в „Шарите“ германската клиника публикува шест бюлетина за здравословното му състояние, а вчера той бе изписан.

Германското правителство изхожда от факта, че Навални е жертва на престъпление. Вестникът пише, че то има много доказателства за подобно твърдение.

Но възниква въпросът: какво да прави с тях сега? Кога ще започне разследването и ще бъдат ли предприети конкретни стъпки срещу извършителите? Вестникът отбелязва, че ако в предишни случаи, когато Русия е била заподозряна в провеждане на политика на държавен тероризъм или намеса във вътрешните работи на страната, германските власти са действали решително (отношенията между Москва и Берлин са обременени от убийството на чеченски боец в Берлин и хакерските атаки), то в случая на Навални всичко изглежда различно.

Още през първата седмица на септември от две независими лаборатории във Франция и Швеция дойде потвърждение за отравянето на Навални с вещество, подобно на отровата „Новичок“, което за първи път стана публично обсъждано във връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Германското законодателство обаче не позволява разследване от страна на Германия. Това, според вестника, е ясно заявено от съдиите от Върховния съд на Федерална република Германия в Карлсруе, отговаряйки на съответното искане от кабинета Меркел. Друго нещо би било, ако Навални умре в Германия, разследването тогава ще бъде възможно.

Според германската страна Русия не разследва отравянето на Навални. Провеждането на така нареченото досъдебно разследване, за което Москва уведоми целия свят, не се счита в Германия за начало на наказателно разследване.

В тази връзка експерти и политици изучават различни правни инциденти, за да позволят съдебното разглеждане на делото на Навални от германски юристи. Според германския адвокат Николоос Газеас отровата „Новичок“ е можела да остави следи в Германия и тогава страната се превръща в „място на престъпление“.

Или може би разследването, както предлага християндемократическият политик Норберт Рьотген, трябва да има „политически характер“ и да се извършва от ООН.