/ IStock
Разглеждането на заявката за регистрация на новата ваксина на Pfizer и BioNTech, подадена пред американския регулатор, ще отнеме три седмици, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът се позовава на източници от Федералното управление на храните и лекарствата на САЩ. Специалистите от надзорния орган планират в продължение на три седмици да изучат заявката на споменатите компании. След това тя ще бъде разгледана от колегия независими експерти, чието заседание е предвидено за 10 декември.

По този начин използването на ваксината в извънредна ситуация може да бъде одобрено в средата на декември. По-рано от Pfizer и BioNTech съобщиха, че ще бъдат готови да разпространят продукта си само няколко часа след неговото одобрение.

В петък двете компании оповестиха в съобщение за медиите, че са направили съответните постъпки за регистрация и използването на ваксината в спешен порядък пред Управлението за контрол на храните и лекарствата. Производителите са предприели процедури за подаване на заявления пред регулационните органи и в много други страни по света, включително в ЕС и Великобритания.
БТА