/ getty images
"Регулирането на конфликта в Нагорни Карабах е важно за Русия заради обезпечаването на вътрешната сигурност", заяви Владимир Путин на съвещание за миротворческата мисия в региона.

6000 бежанци са се върнали в Нагорни Карабах

„В Русия живеят милиони арменци и азербайджанци, с тези републики ни свързват многовековни, без никакво преувеличение, връзки. Това има за нас и вътрешнополитическо измерение и представлява значителен интерес от гледна точка на обезпечаването на вътрешната безопасност, от гледна точка на политиката”, поясни президентът.

Той изтъкна, че руските миротворци действат точно и организирано, а разгръщането на мисията им позволи да бъде спряно кръвопролитието и да се избегнат нови жертви, включително и чрез разминирането на отделни райони.

Освен това миротворците, по думите му, съпровождат бежанците, обезопасяват жилищните сгради, пътищата и социалните обекти, осигуряват безопасността на колоните с хуманитарни доставки.

Военни части на Азербайджан навлязоха в Агдамския район

Путин говори и срещу опитите да се протака изпълнението на тристранното споразумение за прекратяване на огъня между Русия, Армения и Азербайджан. „Хората, които се опитват да правят това, трябва да разбират, че алтернатива на това може да бъде само една - война… И ако, не дай си боже, това се случи, то кръвта на пострадалите ще бъде върху техните ръце.

Върху тези, които се опитват да торпилират тази договореност. Това трябва всички да го разбират и да си дадат сметка”, обобщи Путин. 
БГНЕС