Протестните шествия в София са следени с голямо внимание и на Запад
Протестните шествия в София са следени с голямо внимание и на Запад / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Български студенти се опитаха да блокират парламента в София", извежда в заглавие тази нощ на уебсайта си френският вестник "Нувел обсерватьор", посочва БТА.

В материала се описва как вчера стотици студенти са се опитали да попречат на депутатите да излязат от сградата на Народното събрание, но не са успели да пробият солидния полицейски кордон. Най-малко петима демонстранти са арестувани след сблъсъци с полицаи, посочва вестникът. Цитиран е студентът по журналистика Станислав Касчийски, според когото окупацията на Ректората не е била достатъчна и тъй като правителството не чува искането на студентите за оставка и напълно ги игнорира, блокадата на парламента може да допринесе за оставката. "Искаме да останем в България и да живеем с достойнство. Знаем, че за да се случи това, нещо трябва да се промени и това правителство трябва да си отиде. То е оплетено в най-различни интереси", казва младежът, цитиран от френското печатно издание.

В неделя българите трябваше да отбележат 24-а годишнина годишнина от падането на комунизма, но този път демонстрациите по повод почти четвърт век демокрация в България бяха неочаквано ориентирани към бъдещето, пише италианският вестник "Стампа" по повод студентските протести. Близо четвърт век от падането на комунистическия режим студенти, преподаватели и обикновени хора превзеха улиците, за да поискат падането на фалшивата демокрация и на мъките, произтичащи от безкрайния период на прехода. Допреди няколко седмици протестите на студентите изглеждаха като обикновени младежки протести. Но те послужиха за катализатор на едно широко разпространено недоволство и сега в България може да се стигне до социален бунт, който да наподобява много на този от 1989 година.

В балкански страни често пъти се случва политическата пролет да настъпва именно през есента. Именно през миналата есен хората започнаха да протестират срещу покачването на цените на тока и няколко месеца след това насред зимата падна правителството на Бойко Борисов.

Протестните шествия в София са следени с голямо внимание и на Запад, където усещането е, че от някой ъгъл на Балканите във всеки един момент може да припламне искрата, заплашваща да подпали и обществата на останалите страни, посочва изданието.

Белгийският "Соар" пише, че хиляди демонстранти, вкл. стотици студенти, обвиняващи българското правителство във връзки с олигархията, са обкръжили вчера сградата на парламента в София с намерение да не разрешат на депутатите да я напуснат. Според вестника, позоваващ се на български медии, има двама ранени при сблъсъците между полицията и демонстрантите, а 12 души са арестувани.

Късно вечерта силите на полицията и жандармерията отблъснаха демонстрантите, които настояват за оставката на кабинета на Пламен Орешарски и нови избори, посочва "Соар". Вестникът припомня, че от 14 юни досега уличните протести срещу сегашното българско правителство са непрестанни. Германският вестник "Велт" също пише за живата верига на неколкостотин студенти около парламента в София в опит да препречат пътя на депутатите. В краткия материал се съобщава за един ранен и петима арестувани при сблъсъците между полицията и демонстрантите.

Полският всекидневник "Газета виборча" посочва, че вчерашната протестна акция под лозунга "Да окупираме парламента" е продължение на продължаващите вече близо три седмици студентски протести в България. Вестникът съобщава за 12 арестувани и четирима ранени, вкл. един полицай, при сблъсъците между протестиращите и органите на реда. В информацията от София вестникът описва как демонстрантите неколкократно са се опитвали да преградят улицата зад парламента с контейнери за смет и скамейки, които завързали с вериги, и сблъсъците с полицията заради тези им действия. Вечерта протестиращите пренесоха металните заграждения и с тях блокираха разположена в близост улица, продължава описанието вестникът.

"Газета виборча" отбелязва, че към полицейския кордон са били хвърляни пиратки и бутилки и че за пръв път на протестите се е появило водно оръдие, но до употребата му не се е стигнало. В края на публикацията си варшавският вестник припомня, че антиправителствените демонстрации в България започнаха в средата на юни след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Американският новинарски сайт за международни новини "Глоубал поуст" пише, че участниците в човешката верига около силно охраняваната сграда на Народното събрание са скандирали: "Вие сте позор! Оставка и затвор!" и са се заканвали, че ще бъдат около парламента всеки ден до победата.

Според медиата броят на полицаите и жандармеристите - неколкостотин - вчера е бил много по-голям в сравнение с предишните протести. Протестите в София с искане на оставка на правителството, които през лятото събираха по двайсетина хиляди души, позатихнаха през последните месеци. Но акциите на студентите могат да разпалят наново масовите антиправителствени демонстрации, пише "Глоубал поуст", като се позовава на местни анализатори.

В материала по същата тема на уебсайта на "Евронюз" се отбелязва, че 24 години след края на комунистическото управление в България протестиращите твърдят, че поредицата правителства не са съумели да реформират политиката и да положат основите на стабилен икономически растеж. Членството в ЕС донесе благоденствие на мнозина, но и окуражи младите хора да емигрират, оставяйки след себе си застаряло и бедно население, а провалът в налагането на върховенството на закона и борбата с корупцията възпря необходимите за България инвестиции, коментира европейската телевизия.