Новозеландската полиция пристъпи към силово премахване на протестния лагер пред сградата на парламента срещу задължителните ваксинации срещу COVID-19 и противоепидемичните мерки. Арестувани са над 50 души, предаде Ройтерс.

Протестиращите лагеруваха на моравите пред сградата от три дни. Председателят на парламента Тревър Малард обаче нареди палатките им да бъдат премахнати, съобщи изданието "Ню Зийланд хералд".

Когато полицията започна действията си за разпръскване на демонстрантите, бързо се стигна до сблъсъци, при които протестиращи биеха барабани и крещяха обиди към полицаите, а някои започнаха да хвърлят по тях празни пластмасови бутилки.

БТА

В един момент множеството започна да напира срещу загражденията, но служителите на реда издърпваха протестиращи и ги поваляха на земята, съобщи пред Ройтерс очевидец. На десетки бяха поставени белезници и отведени на фона на възгласи "Засрамете се!"

Много протестиращи, които казваха, че са ваксинирани, но че въпреки това са против задължителното ваксиниране, държаха плакати с надписи "Свобода", "Оставете децата ни на мира" и "Оставете ме да работя".

Някои от протестиращите споделиха пред Ройтерс, че може да загубят препитанието си заради противоепидемичните мерки. "Губим работата и живота си заради тези задължителни ваксинации и ограничения", каза Адам, който е дошъл от Палмърстън Норт, на около 140 км на север от Уелингтън. Той също така обвини премиера Джасинда Ардърн, че е обърнала гръб на сънародниците си.

Полицията заяви, че на арестуваните ще бъдат повдигнати обвинения.

Властите също така призоваха собствениците и водачите на автомобили, които са блокирали улиците в района на парламента, да ги преместят, в противен случай те ще бъдат принудително премахнати оттам.

По данни на Ройтерс към 14:45 ч. местно време в района са останали около 1000 протестиращи, които са отказали да се подчинят на разпорежданията на полицията да напуснат.

Премиерът Ардърн призова протестиращите "да продължат напред" и отбеляза, че действията им не отразяват мнението на мнозинството новозеландци.

"Всъщност всеки от нас иска да продължи напред. Работим много усилено, за да бъдем във възможно най-добрата позиция да го направим", каза тя пред репортери при посещение във ваксинационен център в Окланд.

Ардърн призна правото на всеки новозеландец да протестира, но заяви, че това не трябва да става, като се нарушава животът на другите.

Вдъхновени от демонстрациите на водачите на камиони в Канада, стотици новозеландци блокираха улиците около парламента в столицата Уелингтън с камионите, кемперите, колите и мотоциклетите си.

Участниците в "конвоя на свободата" на протестиращите пристигнаха във вторник от всички точки на Нова Зеландия и се събраха пред сградата на законодателния орган.

Нова Зеландия въведе едни от най-строгите мерки в света за борба с пандемията, които са в сила вече две години и помогнаха броят на заразените и починалите да бъде задържан на по-ниски равнища, околкото в много други, съпоставими с Нова Зеландия страни.

При население от 5 милиона души потвърдените случаи на коронавирусна инфекция от началото на пандемията са малко над 18 000, а смъртните случаи са 53. Около 94 процента от имащите право на ваксинация са имунизирани, като задължителна ваксинация се изисква за някои професии на първа линия.

Но ограниченията предизвикаха недоволството на много хора заради изолацията и строгите правила за социална дистанция. Тъй като границите все още са затворени, десетки хиляди живеещи в чужбина новозеландци са откъснати от семействата си, а туризмът изнемогва.
БТА