Производството на кокаин в Боливия се е удвоило от януари 2006 г. насам
Производството на кокаин в Боливия се е удвоило от януари 2006 г. насам / netinfo
С идването на власт на президента Ево Моралес през януари 2006 г. в Боливия производството на кокаин е нараснало почти два пъти. Това съобщи ръководителят на службата за борба с наркотрафика в Боливия Рене Санабриа.

За първото тримесечие на 2007 г. в Боливия бяха конфискувани над четири тона кокаин, каза той пред журналисти. По наши изчисления това е само 40 на сто от производството на кокаин в страната, допълни Санабриа.

Според него Боливия е не само най-големият производител на кокаин в света, но и основен пункт по пътя на този наркотик от Перу за Бразилия, Аржентина и Чили. Въпреки че имаме на разпореждане над 1600 агенти, ние не можем напълно да контролираме производството на кокаин в страната, призна ръководителят на ведомството за борба с наркотрафика.

От момента на избирането му за президент Моралес настоява за легализиране на коката и настойчиво, но засега безрезултатно, се стреми към изключване на коката от списъка на растенията, чието отглеждане е забранено от ООН.

Боливийският президент по-рано ръководеше националната асоциация на производителите на кока и е признат лидер на “кокалерос” – селяните, които традиционно отглеждат кока. В Боливия официално се продават хранителни продукти и лекарствени средства, произведени от листа на кока.

Правителството се стреми международните организации да отменят забраната и върху продажбата на подобни стоки в света. Боливия е на трето място в света по производство на кокаин след Колумбия и Перу.