Правозащитници разтревожени от сделката между ЕС и Либия за медиците ни
Правозащитници разтревожени от сделката между ЕС и Либия за медиците ни / netinfo

Защитници на правата на човека изразиха безпокойство във връзка със споразумението между Европейския съюз и Либия, довело до освобождаването на шестимата български медици, и заявиха, че съюзът не бива да възнаграждава Либия с пълно нормализиране на отношенията, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че медиците бяха пуснати благодарение на сделка, предвиждаща финансова подкрепа за семействата на заразените деца, както и на "нова ера" в отношенията ЕС-Либия, както се изрази Брюксел.

Новият статут на богатата на петрол Либия бе несъмнено потвърден от факта, че френският президент Никола Саркози светкавично замина на посещение, за да задълбочи политическите и безнес връзките само ден след като приключи продължилото осем години мъчение на медиците, отбелязва Ройтерс.

Празничното настроение обаче бе помрачено от безпокойството, че ЕС не бива да прави компромис с изискванията в областта на човешките права и да отслабва натиска върху Триполи във връзка с нарушения като малтретиране на задържани и заподозрени и заради липсата на свободни медии.

"Сега не бива да възнаграждаваме Либия за това, че е освободила хора, държани осем години в ужасяващи условия", каза белгийският външен министър Карел де Гухт. "Нормализирането трябва да е дълъг процес, в който Либия е длъжна първо да отговори на редица критерии, включително за правата на човека", заяви той за белгийския вестник "Стандаард". Де Гухт каза, че остро ще постави този въпрос на срещата на министрите на външните работи на 27-те страни от ЕС, на която трябва да бъде одобрено постигнатото с Либия споразумение.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че ще поиска от комисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, подписала от името на ЕС меморандума за разбирателство с Либия, да обясни как той засяга правата на човека. Според Дейвид Никълс от "Амнести интернешънъл" ЕС трябва да покаже, че меморандумът не изтласква на заден план поставените въпроси за правата на човека, а по-скоро създава нови възможности в тази област.