Положението в Хаити остава катастрофално
Положението в Хаити остава катастрофално / cнимки: Reuters

Положението в Хаити е катастрофално, заяви Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), цитиран от ДПА. „Предвид мащаба на нуждите хуманитарните организации са изправени пред обезкуражаваща задача. Макар и да почва да се усеща присъствието на хуманитарните агенции в болниците и клиниките, все още има много лечебни заведения в Порт-о-Пренс, където не достигат лекарски персонал и лекарства", се казва в изявление на ръководителя на Червения кръст в Хаити Рикардо Конти.

Достъпът до подслон, санитарни услуги, вода, храна и медицинско лечение остава изключително ограничен, отбелязва МКЧК. Това води до нарастване на проявите на насилие и мародерствата в Хаити, отбелязва международната организация.

Все пак сега, шест дни след земетресението, вече са раздадени 105 000 хранителни дажби и е избрано първото място за приемен център, който ще може да поеме до 100 000 бездомни. Най-малко три милиона души са пострадали от земетресението с магнитуд 7 в Хаити, което по данни на властите е взело най-малко 75 000 жертви.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поиска днес от Съвета за сигурност на ООН да изпрати допълнително 3500 "сини каски" в Хаити, които да подкрепят мисията на ООН. В момента тя наброява 11 000 души, предаде АФП. „Препоръчах на Съвета за сигурност да увеличи броя на полицаите на 1500 и на военните на 2000 за период от шест месеца", заяви пред журналисти Бан след консултациите на Съвета за сигурност в централата на ООН в Ню Йорк.

ООН поиска 391 млн. евро в помощ на Хаити. До момента по нейни сметки са постъпили 35,5 млн. евро, или 9% от тази сума, пише БТА. Швейцарски фирми обявиха днес, че са отпуснали близо 3,8 млн. швейцарски франка (2,6 млн. евро) помощи за хората, пострадали от земетресението в Хаити, предаде АФП. Швейцарската фармацевтична група Новартис ще предложи повече от 2,5 млн. долара помощи за жертвите под формата на финансови средства в полза на хуманитарни организации и на медикаменти като антибиотици и болкоуспокояващи, гласи комюнике на компанията.

САЩ правят всичко възможно да приемат колкото може по-бързо пристигащата на летището в Порт-о-Пренс международна помощ, заяви посланикът на САЩ в Хаити Кенет Мъртън в отговор на френски критики. „Дали нещата вървят толкова бързо, колкото бихме искали? Може би не, но те напредват възможно най-добре. Съжаляваме, че някои са недоволни, но успяхме да отговорим на безпокойствата им", заяви посланикът пред Си Ен Ен.

Междувременно в Хаити пристигна бившият президент на САЩ и сегашен пратеник на ООН. Той ще разговаря с президента на страната Рене Превал, предаде АФП. Бил Клинтън, както и управлявалият след него Джордж Буш приеха в събота молбата на президента Барак Обама да координират набирането на средства за жертвите на земетресението в Хаити на 12 януари, което по някои данни е взело най-малко 70 000 жертви.