Положението на хората, обсадени в Сирт, е отчайващо
Положението на хората, обсадени в Сирт, е отчайващо / снимка: Reuters

Положението на хората, обсадени в родния град на Муамар Кадафи Сирт - един от последните бастиони на бившия либийски ръководител - е отчайващо, предупреди Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитиран от АФП. Представител на хуманитарната организация подчерта, че местни жители умират, защото нямат достъп до основни медицински грижи.

Вчера бойците на новите либийски власти дадоха на цивилните в Сирт срок от два дни, за да напуснат крайбрежния град, на 360 км източно от столицата Триполи.

Въпреки започналата преди две седмици офанзива срещу Сирт, силите на Преходния национален съвет (ПНС) продължават да се натъкват на яростна съпротива. Те овладяха пристанището и летището на града, но все още не могат да укрепят трайно своите позиции в останалите райони, където ги дебнат снайперисти, посочва БТА.

18 000 жители на Сирт са успели да напуснат града с население от 70 000 души, според изчисления на Червения полумесец от сряда.

Междувременно Нигер позволи на новите либийски власти, в случай че те имат някакви въпроси, да разпитат на негова територия сина на Муамар  Саади Кадафи, който намери убежище в съседната на Либия държава, предадоха световните агенции. В същото време министърът на правосъдието Мару Амаду, който е и говорител на правителството, потвърди, че Нигер няма да екстрадира Саади Кадафи в Либия, въпреки че Интерпол издаде международна заповед за арест срещу него.

Този син на бившия либийски лидер пристигна в югозападната съседка на Либия на 11 септември. Нигер получаваше значителна помощ от режима на Кадафи, въпреки че оказваната едновременно от Либия поддръжка на туарегските бунтовници обтягаше на моменти двустранните отношения.

Жителите на Триполи пропищяха от стотиците бойци на Преходния национален съвет, дошли от всички краища на Либия в либийската столица, за да я освободят от режима на Муамар Кадафи, предаде АФП. „Време е тези хора да си ходят у дома. Това не е техният град. Триполи вече е мирен град, защо тогава тези хора са все още тук”, недоволства 27-годишният Хамза Бонуара, жител на либийската столица. „На тези хора изобщо не им пука за Триполи. Те непрекъснато носят оръжията си и стрелят във въздуха. Това е опасно и плаши хората”, допълва той.

Подобно на Хамза столичани упрекват бойците, дошли от Мисрата или от Зинтан, че стрелят с автоматично оръжие насред града, че не са премахнали контролните си постове около града и че организират гонки с тежко въоръжени пикапи нощем, а после нарушават съня на хората с победоносните си изстрели. Някои представители на ПНС вече призоваха бойците да се приберат по родните си места, но други твърдят, че тяхното присъствие  е необходимо, за да се гарантира сигурността в Триполи.