Мартин Вискара
Мартин Вискара / БГНЕС

Перуанският президент Мартин Вискара прекъсна посещение в чужбина и се върна вчера в Перу, за да се противопостави на решението на главния прокурор да разпусне екипа, разследващ корупция, свързана с бразилската строителна компания "Одебрехт", предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Перуанците протестираха втора поредна вечер срещу решението на главния прокурор Педро Гонсало Чавари, обявено в понеделник.

"Главният прокурор вреди сериозно на интересите на Перу и предизвиква възмущение сред гражданите", заяви президентът Вискара в обръщение към нацията. Той обеща лично да внесе в парламента законопроект, с който прокуратурата да бъде обявена в състояние на извънредно положение. С това ще се създаде възможност и за отстраняването на Чавари, но законът трябва да бъде приет от парламента, в който мнозинство има опозицията. Лидер на опозицията е Кейко Фухимори, която също е обект на разследване, отбелязва АП.

Дъщерята на Фухимори е арестувана в Перу, разследват голям корупционен скандал

Перуанските прокурори често са смятани за корумпирани чиновници, но тези, които ръководят разследването за корупция, си спечелиха общественото одобрение, защото предявяват обвинения срещу членове на политическия елит.

Вискара се върна от Бразилия, където трябваше да присъства на вчерашната церемония по встъпване в длъжност на президента Жаир Болсонаро.

БТА