/ БГНЕС
Кейко Фухимори е арестувана в Перу в рамките на разследването на голям корупционен скандал, предадоха световните агенции, като се позоваха на нейния адвокат.
 
43-годишната дъщеря на бившия перуански президент Алберто Фухимори била задържана, когато отишла да даде показания в прокуратурата във връзка с финансирането на кампанията си за президентските избори през 2011 г. Тя е заподозряна в пране на пари, получени от бразилския строителен гигант Одебрехт (Odebrecht), която бе замесена в огромен корупционен скандал, разтърсил цяла Латинска Америка.

Април 2009: Алберто Фухимори бе осъден на 25 години затвор

Кейко Фухимори е арестувана в Перу в рамките на разследването на голям корупционен скандал
БГНЕС

Компанията призна, че е давала подкупи в редица страни в региона, за да получи поръчки. Кейко Фухимори е лидер на консервативната опозиция в Перу. Нейната партия "Народна сила" има най-много депутати в парламента.
 
Кейко Фухимори се кандидатира неуспешно на президентските избори в Перу през 2011 и 2016 г. Тя загуби на косъм последните избори срещу Педро Пабло Кучински. Миналата сряда Върховният съд на Перу отмени помилването на Алберто Фухимори и нареди той да бъде арестуван незабавно, за да излежи оставащите 15 години от присъдата си от 25 години затвор за десетки убийства и отвличания. Броени часове по-късно 80-годишният Фухимори бе откаран с линейка в клиника в столицата Лима, където вече е бил настаняван няколко пъти.

Април 2016: Перуанските власти претърсиха офисите на "Мосак Фонсека" в Перу

Кейко Фухимори е арестувана в Перу в рамките на разследването на голям корупционен скандал
БГНЕС

Независими експерти казват, че здравните проблеми на бившия перуански президент не са пречка той да доизтърпи своето наказание. Според медицинската експертиза той наистина има сериозни и нелечими заболявания, но те не са смъртоносни. Фухимори бе помилван скандално през декември миналата година от тогавашния президент на Перу Педро Пабло Кучински. Мнозина видяха в това решение политически пазарлък, тъй като Кучински се нуждаеше от гласовете на съюзниците на Фухимори в парламента, за да не бъде отстранен при процедура за импийчмънт. В крайна сметка той все пак бе принуден да подаде оставка през март заради обвиненията срещу него в корупция във връзка с получени подкупи от Одебрехт.
 
Фухимори бе осъден на 25 години затвор за своята роля в 25 убийства и две отвличания в периода на президентското си управление (1990-2000 г.).
БТА