Перуанските власти претърсиха офисите на Мосак Фонсека в Перу
Перуанските власти претърсиха офисите на Мосак Фонсека в Перу / Guliver/Getty Images

Перуанските данъчни власти претърсиха клона на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" в Перу, за да изземат документи в рамките на разследването за разкритата мащабна система за укриване на данъци, предаде АФП.

"Целта на обиска бе да се изземат счетоводни и данъчни документи. Ще проверим документацията на хартия и компютърната документация, за да си помогнем в разследването", обясни пред журналисти представителят на националната данъчна администрация Перси Диас.

Никой не потърсил "Мосак Фонсека" за разследването на офшорните дейности

Служители на администрацията пристигнаха в офисите, намиращи се точно срещу панамското посолство в Лима, с няколко автомобила, за да могат да натоварят документите.

Данъчната администрацията създаде миналата седмица специален екип за нуждите на разследването, който да установи съществуването на евентуални случаи на укриване на данъци и данъчни измами, обясни в комюнике службата.

Юридическата представителка на панамската адвокатска кантора в Перу Моника де Икаса Клерк, която присъстваше на обиска, заяви, че компанията ще сътрудничи на властите.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

Репутацията на множество перуански видни личности и фирми беше опетнена от шумния скандал, станал известен като "Панамските документи", който избухна след изтичане на внушително количество документи, разпространени на 3 април от 100 вестника по света.

В документите фигурират имената на важни дарители от президентската кампания на дясната кандидатка Кейко Фухимори, която излезе начело на първия кръг на изборите в неделя.

Източник: БТА