дървеници
дървеници / БТА
Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и на влюбените, на историята и на славното минало, на музеите и парковете, на внушителните сгради и на големите булеварди, на Сена с нейните мостове и корабчета. Париж е космополитният град, който всеки си мечтае да посети поне веднъж в живота си. Той е начело на редица класации за предпочитана туристическа дестинация за самотни туристи, за семейства или за младоженци. Париж е бил декор и на много игрални филми и сериали. А догодина ще бъде и домакин на летните Олимпийски игри, за които подготовката кипи с пълна пара.

Но в последно време Париж се превърна в епицентър на медийното внимание по един коренно различен повод. Всъщност за цяла Франция се говори по същия повод не само във френските медии, но и в чуждeстранните. И този повод едно създание с размерите на семка от ябълка и с внушителното латинско наименование cimex lectularius, по-известно сред широката общественост като дървеница.

Ако се съди по информациите на местни, но също и на чужди медии, дървениците са навсякъде в Париж и в цяла Франция.  В столицата те са в киносалоните и театрите, в ресторантите и кафенетата, в хотелите и апартаментите, в метрото и крайградските влакове, в автобусите, на терминалите на летищата, в куфарите и в дрехите на заминаващите от Франция.

И всичко това поражда все по-ескалираща психоза не само у французите, но и у онези, които планират пътуване до Франция, или пък у онези, които ще участват в олимпийските игри в Париж догодина, а също и у организаторите на голямата спортна проява.

"Франция е обхваната от страха от дървениците в момент, в който се готви за домакинството на Олимпийските игри", пише Асошиейтед прес. "Паника около дървениците във Франция”, посочва Франс прес. "Паниката се разпространява с нарастване на случаите на разпространение на дървениците преди Олимпийските игри през 2024 г.”, отбелязва Би Би Си, "Никой не е защитен от дървениците”, добавя Си Ен Ен  -  това са само малка част от заглавията на статиите относно дървениците във Франция, в частност в Париж, които се тиражират в авторитетни френски и чужди медии.

Дървениците не скачат и не летят за разлика от други насекоми, склонни също да предизвикват подобна психоза, като например бълхите или комарите. Дървениците се хранят с човешка кръв. И притежават едно уникално качество, за което хората само  могат да си мечтаят - те са способни да останат живи месеци, ако не и година, без да се хранят, посочва Асошиейтед прес. Без обичайната им прехрана – кръвта, те могат да забавят метаболизма си и просто да си кротуват и да чакат появата на плячка. Въглеродният диоксид, който всички човешки същества отделят, реактивира дървениците и те отново се впускат в обичайното си занимание – смучене на човешка кръв, разказва френският ентомолог Жан-Мишел Беранже, който в последните седмици редом с дървениците и заради тях се превърна също в истинска медийна звезда. Почти всяка френска или чужда медия, която пише за дървениците във Франция, цитира този специалист, който отглежда и изследва дървениците в лабораторията си в университетската болница "Медитеране” в южния френски град Марсилия.

Но кошмарите често пъти са подхранвани и от известна истина, отбелязва агенцията. Над едно на 10 домакинства във Франция е имало дървеници в дома си в периода 2017-2022 г., според данните на доклад на френската Национална агенция за здравеопазване и безопасност на храните, цитирани освен от Асошиейтед прес и от Франс прес, Би Би Си и Си Ен Ен. Това обаче може да се окаже далеч от истината, защото дървениците са тема, която много хора не обичат да засягат от страх, че ако някои разбере, че са имали в дома си този обитател, то това ще ги стигматизира и ще им създаде завинаги репутация за нечистоплътност. Мълчанието по въпроса е обаче грешка, казват експерти. Защото нито една социална категория не е имунизирана срещу дървениците, които човек може се открие в дрехите, одеялата или матраците си.

"Това не е проблем, свързан с хигиената. Единственото нещо, което интересува дървениците е вашата кръв”, казва ентомологът Беранже. "Независимо дали живеете на сметище или в палат, за дървениците е едно и също”, допълва той.
Габриела Големанска, БТА