/ БГНЕС
Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър подчерта, че Съединените щати искат да бъде постигнато пълно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, което според него ще означава и взаимно признаване.

САЩ обявиха назначението на специален пратеник за Западните Балкани

"Ако се признаят един друг, те биха могли да разрешат въпросите като съседи", каза Палмър в интервю за H1 Сараево.
Според него е необходимо Белград и Прищина "да седнат на една маса, да постигнат споразумение и заедно да начертаят път към европейското бъдеще".

Палмър отбеляза, че причината за преговорите е и в това, че и Сърбия, и Косово се стремят към Европа и че не е необходимо да се вижда какви компромиси са необходими за постигане на напредък.

„Необходимо е споразумение, което ще бъде прието и подкрепено от обществеността и от двете страни като най-добрият път напред“, каза Палмър и добави, че е важно споразумението да бъде „приложимо, справедливо и дълготрайно“.

Той добави, че има много добри отношения с посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел и че това не е първият път, когато САЩ назначават двама специални пратеници по един и същ проблем.

САЩ подкрепят Северна Македония и нейния европейски път

Палмър също така каза, че Западните Балкани остават приоритет на външната политика на САЩ и че Вашингтон иска страните в региона да разглеждат САЩ и ЕС като "партньори, които сами са избрали".

Пратеникът на държавния секретар на САЩ каза, че Вашингтон иска Западните Балкани да станат част от "семейство на европейски държави" и че те инвестират в региона значителен политически и друг капитал.

Американският дипломат отказа да коментира неотдавнашен доклад на Пентагона за нарастващото влияние на Русия в Сърбия, заявявайки, че САЩ считат себе си за партньор на всички страни в региона, включително Сърбия.

Според него целите на САЩ са в съответствие с тези на балканските страни: членството в ЕС и НАТО, освен в случая със Сърбия, и Вашингтон ще подкрепи Западните Балкани в тези стремежи.

Матю Палмър каза, че евентуален нов договор за Босна и Херцеговина, т.нар. „Дейтън две“, не е в центъра на вниманието на политиката на САЩ, тъй като „не биха обвинили Дейтънския договор за нефункционирането на правителството на БиХ“.
БГНЕС