/ Thinkstock/Getty Images
Учени от катедрата по цветни метали и злато на института "МИСиС", под ръководството на поканения от Германия проф. Александър Громов, разработиха алтернативен екологически чист метод за получаване на гориво от цветни метали. Преработката на малка 0,33 литрова кутия дава гориво за 20 м автомобилен пробег.
 
Алуминият и цветните метали са най-скъпите отпадъци в изхвърляния боклук. Необходимостта да се сортира и преработва този отпадък се обуславя от по-високата цена на самите метали и заради губещата се топлина, ако се изхвърли алуминият, чието производство е енергоемко. Не на последно място е грижата за околната среда. При складирането на алуминий скрапът постепенно се окислява и се отделя във въздуха водород - взривоопасен газ.
 
Руският пазар на алуминиева тара е за около 2-3 млрд. опаковки годишно. Теглото на кутия 330 мл е 15 грама - съответно за година количеството изгубен алуминий може да се оцени на 30-40-хиляди тона чист метал. Времето на живот на празния кен е от няколко дни до няколко месеца. След използването празната кутия попада на сметището в най-общия случай заедно с други алуминиеви отпадъци.
 
Европейският пазар на употребяван алуминий се оценява на около 9 млн. тона. Над половината от този отпадък не се използва, което означава , че се губи топлинна енергия с еквивалент 130 тераджаула.
БГНЕС