Над 100 арестувани на днешните протести в Беларус
Десетки хиляди хора се събраха за участие в опозиционния „Марш на солидарността” в Минск, съобщи ТАСС.

Стотици арестувани в Минск по време на женски протест

Протестиращите са се насочили към резиденцията на президента Александър Лукашенко. Силите на реда не препятстват придвижването на гражданите, но се наблюдават засилени мерки за сигурност.

Булевардът, който води до резиденцията на държавния глава и по който по традиция всяка недела преминават протестиращите, от сутринта е затворен със специална техника.

Досега са задържани повече от 10 души, участвали в протестната акция в беларуската столица. Съобщава се, че хората използват нерегистрирана символика. Протестни акции се провеждат и в други градове на страната, съобщават от вътрешното министерство.

114 души са задържани след протестите в Беларус снощи

Междувременно беше съобщено, че по разпореждане на властите, скоростта на интернет на мобилния оператор А1 е силно ограничена. РИА Новости съобщи, че координаторът на Държавния департамент на САЩ по въпросите на борбата с тероризма Нейтън Сейлс ще посети Литва и утре предстои да се срещне с представители на беларуската опозиция.

От американското външнополитическо ведомство уточняват, че Сейлс ще обсъди възможностите за подкрепа на народа на Беларус от страна на САЩ в исканията им за свободни и честни избори и прекратяване на насилственото разпръскване на протестите.

Руската полиция задържа протестиращи пред посолството на Беларус в Москва

Над 100 души са били арестувани днес в Беларус по време на мирните демонстрации на опозицията срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, съобщава правозащитната група "Вясна"
, цитирана от АФП.

Най-малко 80 са арестуваните в столицата Минск, където десетки хиляди проведоха мирен поход, твърдят правозащитниците. Според тях, най-малко 47 души са били арестувани и на други места в страната, където хиляди протестират, особено в градовете Гомел, Брест и Гродно
БГНЕС