/ БГНЕС
Беларуските сили за борба с безредиците задържаха в Минск стотици участници в шествие на жени срещу президента Александър Лукашенко, предадоха световните агенции.

114 души са задържани след протестите в Беларус снощи

В шествието участваха около 2000 жени, издигащи червено-бялото знаме на опозицията. Силите за борба с безредиците с маски с качулки и черни униформи, милиционери в униформи каки и в цивилни дрехи блокираха колоната и започнаха да арестуват протестиращи, съобщава журналист от АФП.

Стотици демонстранти бързо бяха завлечени в милиционерските автомобили, като милиционери носеха на ръце някои от жените. Демонстрацията е поредната от множество акции на жени в Беларус, настояващи за оттеглянето на Лукашенко, на власт от 26 години.

Протестите в Беларус: Стотици арестувани, членове на опозицията са в неизвестност

Той беше преизбран миналия месец на избори, определяни като фалшифицирани. Преди днешното шествие опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която беше принудена да избяга в Литва, похвали "храбрите жени на Беларус".

"Те протестират въпреки постоянните заплахи и натиск", подчерта Тихановска в комюнике. Организацията за защита правата на човека "Вясна" публикува в интернет списък с имената на 272-ма арестувани участници в протеста, повечето от които жени, посочвайки, че списъкът се актуализира.

Миналия уикенд бяха арестувани десетки участнички в демонстрация на жени.    
БТА