/ iStock/Getty Images
От 4 юли във Виена желаещите да получат ваксина срещу COVID-19 не е нужно да се регистрират предварително. Акцията ще продължи една седмица.

Досега този процес беше строго контролиран по възрастови рискови и професионални групи и по предприятия и ставаше само с предварителна регистрация в електронен регистър, без хората да имат право на избор на ваксина. Новата акция има за цел всички, които искат да направят това спонтанно, да отидат на обявените пунктове.

Виена ще насърчава младите да се имунизират с „ваксинационни партита”

От неделя сутрин пред пунктовете се извиват дълги опашки от желаещи да се ваксинират, отбелязват редица австрийски медии. Те говорят буквално за щурмуване на пунктовете, като по алеите на големия парк пред кметството на столицата се вият широки опашки от хора на всякаква възраст. Поради големия интерес работното време на ваксинационните центрове, което сега е 12 часа дневно, вероятно ще бъде удължено.

Всички над 18 години ще бъдат ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson. За по-младите е определена ваксината на друга американска компания Pfizer.

Очевидно разяснителната кампания на правителството, която включва рекламни клипове, брошури и редовни изявления на политици и специалисти, аргументиращи в масмедиите ползата и необходимостта от ваксиниране, както и чувството за солидарна отговорност сред населението, дават резултат. Освен това расте броят на австрийските организации и фирми, които не назначават неваксинирани нови служители или изискват всички техни сътрудници да са с имунизационна защита срещу вируса.

Задължителна ваксинация за здравни и социални работници във Виена

Известен стана случаят с изключването на популярната австрийска актриса Eва Херциг от снимките на сериал, тъй като отказала да се ваксинира, и сценарият беше променен.

До този момент 4 820 911 души или 61,24 процента от населението на Австрия са получили поне по една доза ваксина, от тях 3 272 220 човека или 41,57 процента вече са с пълна имунизационна защита. Жителите на страната над 12 години са 7 901 417.
БТА