ООН заяви, че зоните за сигурност в Сирия повдигат много въпроси
ООН заяви, че зоните за сигурност в Сирия повдигат много въпроси / снимка: Reuters

Предложенията за създаване на зони за сигурност в Сирия с цел прекратяване на конфликта там повдига "сериозни въпроси" и трябва да бъдат проучени внимателно. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон в началото на министерска среща, посветена на хуманитарната ситуация в Сирия, предаде Ройтерс.

Преди министерското заседание на Съвета за сигурност Великобритания и Франция предупредиха сирийския президент Башар ал Асад, че предприемането на военни действия за осигуряването на такива буферни за сигурност на цивилното население, са възможен вариант. В разпространено днес обръщение към Съвета опозиционният Сирийски национален съвет отново настоя за създаване на зона, забранена за полети, и на хуманитарни коридори в помощ на цивилни.

Тези предложения повдигат сериозни въпроси и изискват внимателно и критично обсъждане", заяви Елиасон.

На заседанието в централата на ООН в Ню Йорк турският пръв дипломат Ахмет Давутоглу предложи на територията на Сирия да бъдат изградени лагери за бежанци, които да бъдат "добре охранявани", предаде ИТАР-ТАСС. Външният министър на Турция призова членовете на Съвета за сигурност да създадат за целта специален комитет по проблемите на сирийските бежанци, в който да влязат съседни на Сирия страни. На заседанието Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш заяви, че броят на сирийците, които търсят убежище в съседни държава "нараства рязко" с всеки изминал ден, съобщи ДПА. По думите му досега са регистрирани 229 хиляди сирийски бежанци в Турция, Ирак, Ливан и Йордания, а въоръженият конфликт в Сирия е довел до "драматична и задълбочаваща се хуманитарна криза в региона".

Междувременно стана ясно, че Кофи Анан приключва посредническата си мисия за намиране на мирен изход от кризата в Сирия, която извършваше с мандат от ООН и Арабската лига. Той ще предаде поста на видния алжирски дипломат Лахдар Брахими, участвал в помирителни мисии на ООН в Ливан, Афганистан, Ирак, Конго, Йемен и Либерия, предаде ИТАР-ТАСС.

Анан, който бе назначен през февруари, и екипът му разработиха мирен план, който изобщо не бе приложен от страните в конфликта. Работата му като посредник се усложняваше и от разногласията в Съвета за сигурност на ООН относно начините за решаване на сирийския проблем.

В началото на август Анан заяви, че не желае подновяване на мандата си, който изтичаше на 31 януари. Преговори в ООН за намиране на приемник на поста доведоха до номинирането на Лахдар Брахими, който от утре става международен пратеник за Сирия. От централата на ООН в Ню Йорк съобщиха, че правомощията на
Брахими ще бъдат определени на заседанието на Генералната асамблея на организацията на 4 септември, посочва ИТАР-ТАСС.