Обама и Маккейн отправиха последни призиви преди изборите
Обама и Маккейн отправиха последни призиви преди изборите / снимки: БГНЕС
"В момент като този не можем да си позволим недобре организирани данъчни облекчения при пълната липса на регулаторен надзор, за която дори бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан смята сега, че е била погрешна." Така кандидатът на демократите Барак Обама извежда на преден план икономическата криза в последното си послание преди вота.

В обръщението си – "Промяната, от която се нуждаем", той отбелязва, че макар Маккейн да е служил достойно на страната си, през последните осем години той е гласувал в подкрепа на президента Буш в 90% от случаите. "А когато се стигне до икономиката, той все още не може да посочи дори едно важно нещо, което ще направи по различен от Буш начин", предупреждава Обама. Той оправя критики към твърдението на Маккейн, че ще донесе промяна, като припомня, че данъчният план на републиканеца не носи и пени облекчение на над 100 милиона американци от средната класа.

Обама обещава да намали данъците на 95 процента от работниците и техните семейства, за да възстанови средната класа, да създаде два милиона работни места, като възстанови инфраструктурата и построи широки магистрали, стигащи до всяко кътче на страната.

Американците не могат да си позволят да прекарат следващите четири години така, както са прекарали по-голямата част от последните осем години, а именно да чакат късметът им да се промени. Това пише в обръщението си, озаглавено "За какво се борим", кандидатът на републиканците Джон Маккейн.

Той акцентира още върху необходимостта да се развие, а не да се облага с данъци малкият бизнес. Маккейн посочва, че ще намали данъците за семейства, бизнесмени, спестители и фирми. Маккейн обещава да прочисти правителството от измами и да не харчи парите на данъкоплатците, за да спаси банкери и брокери на Уолстрийт, какъвто е курсът на Барак Обама, а за да защити цената на жилищата и да рефинансира ипотеките.

В борбата за гласове Барак Обама твърди също, че ще инвестира 15 милиарда долара всяка година през следващото десетилетие във възобновяеми енергоизточници и така ще създаде 5 милиона нови, "зелени", добре заплатени работни места, които ще помогнат да се прекрати зависимостта от близкоизточния петрол.

Що се отнася до енергетиката, Маккейн възнамерява да сондира за петрол и природен газ, както и да засили стимулите за всички алтернативни енергоизточници – от ядрени централи, чисти въглища, вятър, слънчева енергия и морски вълни.

Дни преди изборите по въпроса за Ирак той продължава да е на мнение, че постигнатото през последните 18 месеца там може да се провали при преждевременно изтегляне на американските войски и без преценка на реалната ситуация. За Афганистан Маккейн смята, че е необходимо не само увеличаване на войските, но и нова подробна стратегия, обединяваща граждански и военни усилия и включваща различни афганистански племена. Той споменава и други големи заплахи като иранската и севернокорейската ядрени програми, агресивното поведение на Русия към нейни съседи, геноцида в Дарфур и глобалното затопляне.

За Ирак Обама твърди, че ще прекрати отговорно войната и ще спре да харчи 10 милиарда долара месечно там, както това става сега. Той обещава да доведе до край борбата срещу Бин Ладен и Ал Кайда, да изгради нови партньорства, за да разгроми заплахите на 21 век, и да възстанови моралните позиции на Америка, така че тя да е последната и най-добра надежда за планетата Земя.