Няма място за бурки във Франция, категоричен е президентът Саркози
Няма място за бурки във Франция, категоричен е президентът Саркози / cнимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози заяви, че във Франция няма място за дрехи, които изцяло покриват тялото и лицето като бурките, които се носят от някои мюсюлманки, предадоха АФП и АП. Във Франция се уважават всички вероизповедания, но "да станеш французин означава да приемеш определена форма на цивилизация, ценности и морал", подчерта Саркози в реч за националната идентичност в Ла Шапел ан Веркор, източна Франция.

Във Франция живее голяма мюсюлманска общност, но само малък брой мюсюлманки в страната носят обичайните за Афганистан бурки или друг вид покривала на лицето, отбелязва АП.

През юни Саркози обяви, че бурките няма да се приемат във  Франция. Парламентарна анкетна комисия проучва от началото на юли възможността да бъдат забранени на публични места, припомня БТА. "Франция е място, където няма място за бурката, няма място за подчинено положение на жената под никакъв предлог, при никакви условия и при никакви обстоятелства", заяви Саркози в днешната си реч.

"Франция е страна, където няма място за смесване на духовното и светското. Франция е страна на толерантност и уважение, но също така иска да бъде уважавана. Човек не може да иска да ползва права без да се чувства обвързан от задълженията", отбеляза Саркози. "Не може човек да иска да се възползва от социалните помощи без никога да се запита какво може да направи за страната си, или да иска да получава помощи за безработица без да се чувства морално задължен да направи всичко възможно да си намери работа", подчерта френският президент.

"Човек не може да иска да се възползва от безплатното образование, което е едно от най-хубавите постижения на републиката и да не посещава редовно часовете в учебното заведение, да не уважава преподавателите си, да не пази сградите", каза Саркози.

Въпросник за националната идентичност във Франция е разпратен до областните управители из цялата страна и ще бъде използван в предстоящите обществени дебати.

На 4 февруари министърът на имиграцията и националната идентичност Ерик Бесон ще представи резултатите от дебата и ще предложи мерки в подкрепа на "националните ценности и гордостта да бъдеш французин".