Новите либийски власти установиха пълен контрол над град Себха
Новите либийски власти установиха пълен контрол над град Себха / снимки: Reuters

Въоръжените сили на новите либийски власти установиха пълен контрол върху град Себха, в пустинен район в южната част на страната, съобщи пред Франс прес Абдел Маджид Сейфенаср, отговорник за региона на Себха в Преходния национален съвет.

"Ние контролираме напълно град Себха. Всички, включително привържениците на Кадафи, сега са на страната на революцията", заяви Сейфенаср. Той добави, че "няколко души все още се опитват да оказват съпротива тук-там".

Себха, на 750 км южно от Триполи, е крепост на племето кадхадфа на сваления либийски лидер Муамар Кадафи.

Новите либийски власти установиха пълен контрол над град Себха
netinfo

Либия ще има ново правителство до седмица или най-късно до десет дни, заяви премиерът на преходното правителство Махмуд Джибрил на среща на външните министри от Г-8 в рамките на Общото събрание на ООН, посветена на помощта за прехода на арабските страни към демокрация.

Обявяването на новото правителство бе обещано за неделя, но бе отложено, припомня АФП. Вторият по ранг в либийския Преходен национален съвет заяви, че не го смущава времето, необходимо за постигането на национален консенсус. Очаквам правителствпрото да бъде обявено следващата седмица или максимум до десет дни, каза Джибрил и добави, че лидерите на преходното правителство още обмислят броя на министерствата и дали да бъдат в Триполи или поделени между Източна и Западна Либия.

Той подчерта, че жените и младите хора ще имат предимство за постовете на заместник-министри. Джибрил обеща също, че ще има демократични подобрения с цел държавата да стане по-прозрачна - нови структури и международен надзорен орган, който да внесе известна прозрачност и доверие към работата на правителството.

Новите либийски власти установиха пълен контрол над град Себха
netinfo

Междувременно новите власти в Либия обещаха да изправят пред съда убиеца на 25-годишната британска полицайка Ивон Флечър пред либийското посолство в Лондон през 1984 г., съобщи пенсионираният британски полицай Джон Мъри, предаде Франс прес.

Мъри бил в един екип с Флечър и бил до нея, когато тя била фатално простреляна от неизвестен стрелец, укрил се в зданието на либийското посолство. След убийството на Флечър британската полиция обсади либийското посолство за осем дни, но така и не успя да установи кой е бил стрелецът. Предполага се, че убиецът е напуснал страната заедно с трийсетимата либийски дипломати, които Великобритания изгони след инцидента пред посолството.

"Тя умря в ръцете ми. В последните й мигове аз й обещах да намеря убиеца й", заяви Мъри пред журналисти.

Новите либийски власти установиха пълен контрол над град Себха
netinfo

Министрите от Г-8 се договориха бързо да осигурят икономическа и политическа помощ на пет арабски правителства в замяна на обещание за демократични реформи, предаде Ройтерс. Партньорството от Довил, което включва също Саудитска Арабия, Катар и Турция и международни организации като МВФ, досега е обещало около 80 млрд. долара финансиране на Тунис, Египет, Мароко и Йордания през следващите две години.

След срещата френският външен министър Ален Жупе заяви, че партньорството трябва да бъде искрено, всеобхватно и оперативно, за да успее. Преход и реформи са условията, които трябва да бъдат изпълнени от страните в партньорството, подчерта той, цитиран от БТА. Инициативата, подета по време на френското председателство на Г-8, цели да подпомогне демократичните реформи в страните от Арабската пролет, като обвърже помощта и кредитите за развитие с политически и икономически реформи.

То предлага колосална надежда за демокрация, върховенство на закона, стабилност, мир и по-добро бъдеще, но крие и рискове. Ако реформите прекалено дълго се бавят, има риск от екстремизъм, предупреди Жупе.

Всяка ситуация е отделен случай и всяка страна трябва сама да формулира своя план за действие. Ние не сме тук, за да им се наналагаме, подчерта френският министър. Планът за действие трябва да се фокусира върху укрепване на върховенството на закона, подкрепа за гражданското общество, развитие на образованието, ускоряване на икономичекото развитие и разширяване на регионалната и глобална интеграция на страната.

Либия също е включена, макар че засега няма да се възползва от финансова помощ. Програмата от Довил ще бъде трайна и ще се опита да привлече възможно по-голяма част от международната общност, добави Жупе. Тя ще се контролира редовно от външните и финансовите министри на Г-8.

Следващата среща ще бъде в Кувейт през ноември.