Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / getty images
Никозия смята за безпрецедентно предизвикателство планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в самопровъзгласената Турска република Северен Кипър (TРСК) и планираното му посещение във Вароша, разположен в буферната зона на острова на бившата курортна зона район на Фамагуста, откъдето кипърските гърци бяха изгонени преди 46 години. Това се казва в официалното изявление на кабинета на президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, което беше разпространено в събота.

„Присъствието на турския президент на честването на 37-ата годишнина от провъзгласяването на псевдодържавата, както и посещението му в обсадения град Фамагуста, е безпрецедентно предизвикателство и напълно противоречи на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в изявлението.

Там също така се подчертава, че тези планове на Ердоган "подкопават усилията на генералния секретар на ООН" Антониу Гутериш да свика неформална петстранна среща по кипърско урегулиране и "не допринасят за създаването на благоприятна, положителна атмосфера за възобновяване на преговорите" за разрешаване на въпроса за разделения остров.

В изявлението се отбелязва, че намерението на турския президент да посети Вароша предизвиква чувство на протест "сред целия кипърски народ и особено сред жителите на Фамагуста".

Преди това Ердоган беше обещал да пристигне в Кипър на 15 ноември, 37-та годишнина от независимостта на северната част на острова чрез формирането на TРСК, и да направи пикник във Вароша. На 8 октомври тогавашният премиер на кипърските турци Ерсин Татар, който по-късно спечели президентските избори и стана новият лидер на кипърските турци, отвори достъп за обществеността до този град-призрак с подкрепата на турския президент, в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Последните казват, че Вароша трябва да остане непокътнат, докато там не се върнат собствениците кипърски гърци, изгонени оттам през 1974 г.

Кипър е разделен по етнически признак от въоръжената инвазия на Турция през 1974 г., провокирана от държавен преврат от поддръжници на анексирането на острова към Гърция. В резултат на военните действия приблизително 37% от територията, на която през 1983 г. се формира самопровъзгласилата се ТРСК, беше под турски контрол. Южната част на острова остава под контрола на Република Кипър, обитавана главно от кипърски гърци.
БГНЕС