Най-малко трима убити и 25 ранени при атентат в Ливан
Най-малко трима убити и 25 ранени при атентат в Ливан / БГНЕС, архив

Най-малко трима души бяха убити и 25 - ранени, при атентат с кола бомба в източен ливански град, бастион на шиитското движение Хизбула, предаде Франс прес, като се позова на медицински източник.

Нападението било извършено на централния площад в Хермел, пред централата на местните власти, малко преди 9 ч. (и българско време), когато много хора отивали на работа. Министърът на вътрешните работи Маруан Шарбел заяви, че вероятно става въпрос за самоубийствен атентат.

Градът в долината Бекаа е с преобладаващо шиитско население и се намира на десетина километра от границата със Сирия, отбелязва БТА. Това е поредното нападение в последно време в Ливан, който бива въвличан все по-дълбоко в конфликта в съседната страна.

Атентатът бе извършен в деня, когато в специалния трибунал за Ливан в Хага започна процесът срещу четирима ливанци, членове на Хизбула, обвинени за убийството на бившия премиер Рафик Харири на 14 февруари 2005 година.

Съдебният процес започна в отсъствие на обвиняемите, съобщи Франс прес. На откриването на заседанието присъстваха синът на Харири и бивш премиер Саад Харири, заместник-председателят на ливанския парламент Фарид Макари и депутатът Маруан Хамадех, които оцеляха при атентат с кола бомба през 2007 година, съобщи ДПА.

Шиитското движение се сражава в Сирия на страната на режима на президента Башар ал Асад срещу бунтовниците, които са предимно сунити.

Днешното нападение е петото в бастион на Хизбула в разстояние на 6 месеца, откакто ливанската групировка изпрати свои бойци в съседната страна. Това обаче е първият атентат с кола бомба в Хермел от началото на конфликта в Сирия.