Над 80 души са били арестувани на протести в Питсбърг
Над 80 души са били арестувани на протести в Питсбърг / снимкa: БГНЕС

83-ма души са били арестувани на протести и други прояви в Питсбърг по време на провелата се в американския град среща на върха на Г-20, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на местните власти.

Демонстрантите са нанесли щети в размер на около 50 хиляди долара. Мъж, който счупил стъклата на банка в Питсбърг, сам е причинил щети за 20 хиляди долара.

През втория, последен ден от срещата на Г-20 в петък е бил задържан един-единствен човек. Около 4 хиляди души се включиха в мирно шествие срещу форума.

В четвъртък, шейсетина души бяха задържани при сблъсъци с полицията след като хиляда младежи проведоха неразрешена демонстрация.

Активисти се заканиха да продължат да заклеймяват капитализма, независимо дали управлението на световната икономика ще е в ръцете на Г-8 или на Г-20, предаде Ройтерс. "Ако има още 12 (държави), това няма да промени кой знае колко нещата. Бездомните, бедните, безработните са гласовете, които не се чуват на срещите на върха, без значение колко държави участват", каза говорител на протестна асоциация, пише БТА.

Американският президент Барак Обама заяви от своя страна, че е принципно несъгласен с демонстрантите срещу срещата на върха на Г-20, според които капитализмът и свободният пазар са източник на всички проблеми, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите трябва да осъзнаят, че световните лидери се опитват да моделират една глобална икономика, която помага на бедните хора, подчерта той на пресконференция след края на форума. Обама обърна внимание, че протестите срещу предишната среща на високо равнище на групата - през април тази година в Лондон, са събрали стотици хиляди хора, докато в Питсбърг са дошли много по-малко.

Франс прес отбелязва, че демонстрантите и полицаите са си спрегнали своеобразна игра на котка и мишка с нови технологии.

Основно "оръжие" в "борбата" са били мобилни телефони, микрокамери и интернет. Медийни сайтове са "наводнени" със стотици снимки и видеоматериали, направени лично от участници в протестите. 

Демонстрантите освен това координирали действията си с помощта на популярния сайт за микроблогове "Туитър" ("Twitter"). Полицаите на свой ред следели сайта, за да сверяват информациите, с които разполагали, и за да отгатнат следващите ходове на своите "противници".