Международни специалисти сравниха геномите на десетки древни и съвременни коне
Международни специалисти сравниха геномите на десетки древни и съвременни коне / ThinkStock/Getty Images
На планетата вече няма същински диви представители на конското семейство, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Генетично изследване, публикувано в сп. "Сайънс", показва, че конят на Пржевалски, смятан за последния останал див вид на Земята, всъщност е потомък на най-ранните опитомени коне.
За целите на изследването международни специалисти са сравнили геномите на десетки древни и съвременни коне.

Вижте „небесния кон“, който завладя социалните мрежи с красотата си (ВИДЕО/СНИМКИ)

Резултатите от анализа показват, че конят на Пржевалски, спасен от изчезване през XX век класифициран като застрашен вид, е потомък на коне, опитомени преди около 5500 години от представители на Ботайската култура в Казахстан.

Конят на Пржевалски носи името на руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски, открил в Монголия и описал вида през XIX век
Конят на Пржевалски носи името на руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски, открил в Монголия и описал вида през XIX век ThinkStock/Getty Images

Част от животните са избягали от опитомителите си и са станали "диви", без да са такива по произход. Изследването разкрива, че с въпросната култура се свързват най-ранните свидетелства за опитомяване на коне.

Вижте най-красивия кон на света (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Откритието беше изненадващо за нас. Това означава, че на Земята не са останали същински диви коне. Светът е изгубил тези същества отдавна, а ние го разбираме едва сега", казва Сандра Олсън, зооархеолог от университета на Канзас, САЩ, и член на изследователския екип.

Конят на Пржевалски носи името на руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски, открил в Монголия и описал вида през XIX век.

Конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна "щръкнала" грива
Конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна ThinkStock/Getty Images

Представителите му са относително дребни и набити. Подобно на конете, изобразени в пещерни рисунки, конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна "щръкнала" грива.

Източните Родопи - новият дом на тарпаните

Настоящата популация, наброяваща около 2000 екземпляра, произлиза от 15 коня на Пржевалски, уловени преди около век. Част от техните потомци са върнати в естествена среда, а останалите обитават резервати и зоопаркове по света.

Изследователите отбелязват също, че съвременните питомни коне не са наследници на първите опитомени коне на Пржевалски, което означава, че отговорите за произхода им трябва да бъдат потърсени другаде - например в Украйна, Западна Русия, Унгария, Полша и региона.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА