Вижте „небесния кон“, който завладя социалните мрежи с красотата си (ВИДЕО/СНИМКИ)
Вижте „небесния кон“, който завладя социалните мрежи с красотата си (ВИДЕО/СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Един от най-красивите коне в света е жребецът Ак Гез. Той е ахал-текински кон. Ак Гез има много рядък и уникален цвят. За първи път жребецът е забелязан по време на шампионат в Санкт Петербург през 2009 година. През годините е печелил редица награди. Причината отново да се заговори за Ак Гез е негова снимка, попаднала през последните дни в социалните мрежи. Само за часове фотографията се превърна в интернет сензация.

Вижте най-красивия кон на света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ахал-текинският кон спада към групата на пустинните коне. Породата е отгледана на територията на съвременен Туркменистан преди около 5000 години. През всичките тези години тази порода не са я кръстосвали с други.

В Източните Родопи се роди първото тарпанче за 2013-а

Ахал-текинските коне често са наричани "Небесни коне", както и "Царски коне", в многовековната история на породата. Древните историци и поети пишат за несравнимата красота на конете от Централна Азия, известни като конете от Ниса, като се започне от VII-VI век преди новата ера.

Според различни източници това са конете и на траките.

Тези коне имат много къса и лъскава козина. Цветът на косъма е различен, както е при повечето от конете с източен произход.

„Небесните коне" притежават голяма издръжливост и при най-трудни климатични условия, като наред с това развиват скорост, близка до скоростта на конете от изтъкнати ездови породи.