„Мюсюлманските братя” може да се радикализират
„Мюсюлманските братя” може да се радикализират / снимки: Guliver/Getty Images

С обявяването на „Мюсюлманските братя” за терористична организация, египетските власти показаха решимостта си да унищожат широката мрежа на братството, но като го принуждават да мине в нелегалност, те рискуват да радикализират движението, което се беше отказало от насилието.

Безжалостните репресии, извършвани от назначени от армията власти след свалянето на президента Мохамед Морси, свързан с „Мюсюлманските братя”, на 3 юли, вече доведе до смъртта на над  1000 души и хиляди арести в редиците на ислямистите. Решението на правителството беше взето в сряда, в деня след кървавия атентат срещу полицията, за който поеха отговорност джихадисти без никаква връзка с „Мюсюлманските братя”. То ще засили натиска срещу „братята” и със сигурност ще накара някои от членовете на движението да скъсат с ръководството, което се разграничи от насилието.

Ислямисткото движение, създадено през 1928 г., би трябвало да запази линията си на поведение и да продължава да призовава за „мирни” протести, смята Омар Ашур, специалист по Близкия Изток в университета на Ексетър. Но членовете му може да постъпят другояче, отбелязва той.

„Вътрешно, братята проповядват от края на 60-те години, че да се грабне оръжие не е нито законно, нито полезно”, обяснява той. При все това, „като се обезглави ръководството - особено ако ръководството е против насилието - може да се окажем с членове, които да решат да се обърнат към насилието”. Според Франсоа Бурга, специалист по ислямистките движения „е невъзможно да изключим идеята, че поне една част от жертвите на репресиите ще изберат контра-насилието и ще се присъединят към джихадистите”.

Решението на правителството „всъщност е зрелищна подкрепа за джихадистката част от ислямисткия пейзаж. Тя дава повод на тези, които отдавна предпочитаха да се разграничават от легалисткия избор на „Мюсюлманските братя”, добавя той. Сред последните особено изпъква Ансар Бейт ал Макдес, джихадисткото движение, базирано в Синай, което казва, че се вдъхновява от Ал Кайда. Движението пое отговорността за самоубийствения атентат с кола бомба срещу полицаи, който отне живота на 15 души в северната част на страната във вторник. В деня след това нападение, въпреки че то беше заклеймена от „Мюсюлманските братя”, правителството обяви „Мюсюлманските
братя” за терористична организация, с което де факто постави стотиците им хиляди членове под действието на строг антитерористичен закон.


Мюсюлманските братя може да се радикализират
netinfo

Това решение се придружава от забрана за протести - чиито нарушители са заплашени с пет години затвор, съобщи вътрешното министерство. Притежаването на писмени материали или записи на братството се наказва със същата присъда, добави министерството. Ръководител на „Мюсюлманските братя” обаче призова за продължаване на протестите. Привържениците на Морси протестират почти всеки ден с искане за връщането на власт на единствения демократично избран президент на страната, който в момента е съден заедно с почти всички ръководители на „Мюсюлманските братя”.

Временното правителство, което фактически се управлява от армията, ще замрази и авоарите на многобройните благотворителни организации на „Мюсюлманските братя”. Тези организации търпеливо тъчаха своята мрежа в египетското общество, действайки в нелегалност, от която излязоха по време на бунта в началото на 2011 г., сложил край на трийсет годишното управлението на президента Хосни Мубарак.

От този период няколко ръководители на „Мюсюлманските братя” са запазили спомена за полицейски хайки, арести и изтезания. През 40-те години организацията извършва кървави атентати, включително убийството на премиера Махмуд Фахми ал Нокраши през 1948 г. Тогава членовете й са подложени на брутални репресии, отбелязва БТА.

Мюсюлманските братя може да се радикализират
netinfo

Президентът Гамал Абдел Насър им нанася много тежки удари между 1954 - годината, когато официално са забранени - и 1970 г., след покушение срещу него, приписван на движението. Хиляди членове на движението са арестувани, което води до появата на радикални групировки, предшественици на Ал Кайда. Правейки паралел с тази епоха, говорител на „Мюсюлманските братя”, пожелал анонимност, заяви, че се опасява от дезертиране на младите кадри и дезорганизация. „Рискуваме да открием негативните последствия" от арестуването на почти всички ръководители на движението, което има строга йерархична структура”, заяви той пред АФП.

Кървавите репресии със сигурност са най-тежкото изпитание в историята на „Мюсюлманските братя”. Защото освен тежките удари, нанесени от полицията, армията и новите власти, едногодишното управление на Морси доведе до загуба на голяма част от подкрепата за движението в египетското общество.